Mener Fayyads oppsigelse er negativt for Israel

Dov Weisglass, tidligere sjef på kontoret til eks-statsminister Ariel Sharon, mener Salam Fayyads oppsigelse vil gjøre ting vanskeligere for Israel.

Salam Fayyad (Foto: WEF)
Salam Fayyad (Foto: WEF)

Den tidligere palestinske statsministeren Salam Fayyad leverte inn sin oppsigelse til PA-president Mahmoud Abbas i forrige uke. Fayyad er en mann med en høy stjerne blant vestlige myndigheter, ikke minst fordi han har bidratt til å bygge institusjoner for en framtidig palestinsk stat.

Fayyads posisjon på den politiske stjernehimmelen la han selv grunnlaget for, etter at han ble ansatt som den nye finansministeren til PA i 2002. Han arbeidet helt fram til nå for å bekjempe korrupsjonen i selvstyremyndighetenes rekker, på tross av anklager om at palestinernes politiske toppledelse har blitt skånet i dette oppgjøret. Dessuten har Fayyad, både som finansminister og senere statsminister, kjempet for å bygge opp statsinstitusjoner og gjøre den palestinske økonomien med uavhengig. Hans mål har vært å gjøre “Palestina” så klar for en statsdannelse, at verken Israel eller noen andre kan hindre dem i det.

Ble overbevist
Som sjef for statsministerens kontor under Ariel Sharons siste år før han falt inn i en komaliknende tilstand, har Dov Weisglass møtt Fayyad ved en rekke anledninger. I en kommentarartikkel i Yedioth Aharonoth forklarer han hvordan han mener Fayyad har levert det han har lovet, og at hans avgang er dårlig nytt for Israel.

Sammen med daværende utenrikspolitisk rådgiver Danny Ayalon møtte Weisglass og Fayyad hverandre for første gang i 2002.

– Fayyad forklarte meg hvordan han var “en finansminister uten statskasse”. Skattemidlene som Israel samlet inn for ham utgjorde rundt 70 prosent av hans budsjett (og som Israel hadde holdt tilbake etter at intifadaen brøt ut to år tidligere). Uten dem kunne han ikke levere. Han la ut om sine planer: Å reorganisere sikkerhetsstyrkene, forbedre og utvikle økonomien, bekjempe korrupsjon og økonomiske monopoler, stoppe volden og gjenopprette ro og orden, skriver Weisglass.

– Så lenge israelerne ikke har sikkerhet har palestinerne heller ingen sikkerhet. Og så lenge det ikke finnes sikkerhet, vil ingen av våre folk leve normale liv, skal Fayyad ha sagt den gang.

– Dårlig nytt
Kontorsjefen skal ha blitt så overbevist at han gikk rett tilbake til Sharon og fikk ham til å overføre pengene som var holdt tilbake. Siden den gang har Fayyad “skapt en revolusjon” for palestinerne og i forholdet med Israel, både som finansminister og statsminister. Terrorister ble nedkjempet og fengslet, mens angrepene mot Israel fra Vestbredden stanset opp. Sikkerhetsstyrkene ble trent opp og organisert på en bedre måte. Handelen med Israel ble gjenopptatt og den palestinske økonomien blomstret.

– Fayyad oppnådde troverdighet i det internasjonale samfunnet, som gjorde at verdens nasjoner ikke nølte med å overføre hundrevis av millioner av dollar i hans hender, skriver Weisglass.

Men han er ingen stor politiker, mener Weisglass, som tror samarbeidet mellom han og Mahmoud Abbas i “kampen mot terroren mot Israel” har vært helt avgjørende for at Fayyad skulle lykkes.

– Fayyads oppsigelse fra det offentlige palestinsk liv er dårlig nytt for PA og det er dårlig nytt for Israel. Uten ham og snart også uten Abbas, vil PA bli annerledes. Det israelske standpunktet “det er ingen palestinsk partner å snakke med”, kan ende opp som en selvoppfyllende profeti, avslutter han.

Forrige artikkelDen historiske utviklingen i amerikansk bistand til Israel
Neste artikkel– Har to år på å skape fred
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no