Den palestinske “start-up-nasjonen”

Palestinernes høyteknologiske sektor, med stor innflytelse fra Israel, vokser i rekordfart.

Hisham Hijjawi teknologiske college i Nablus (Illustrasjon: Beautiful Faces of Palestine, flickr.com)
Hisham Hijjawi teknologiske college i Nablus (Illustrasjon: Beautiful Faces of Palestine, flickr.com)

– Alt du trenger er en hjerne, en datamaskin og internett-tilkobling, forklarer lederen for det nyoppstartede palestinske teknologiselskapet Yafa Energy, George Khadder.

Under en nylig konferanse i Ramallah for nyoppstartede teknologibedrifter på Vestbredden, delte sektoren ut priser til de beste ideene det siste året. På grunn av den raske veksten som slike selskaper har opplevd de siste årene, genererer teknologisektoren til sammen nå mer penger enn landbruket.

Industrien har også vokst fram som følge av alle palestinerne som har arbeidet i israelske teknologiselskaper over mange år. Ingen land, bortsett fra USA, har flere teknologiselskaper per innbygger enn Israel. Khadder forklarer til Times of Israel at palestinerne nå ønsker å stå på egne bein.

– Utleie av arbeidskraft (til Israel) er viktig. Det vil skape en plattform for å ansette folk som kanskje på et tidspunkt vil forlate selskapet og starte egne selskaper. Men det kan ikke være Palestinas strategiske fordel. Det palestinerne trenger i teknologisektoren […] er å skape deres egen intellektuelle eiendom, deres egne produkter og tjenester som kan bli solgt over internett, mener han.

Det er mange årsaker til at palestinerne kan gjøre det godt på dette feltet, fortsetter Khadder. De israelske restriksjonene har gjort at palestinerne er blant de folkeslagene i den arabiske verden som bruker internett mest. Dessuten er palestinerne blant befolkningene i verden med høyest prosentandel innbyggere med høyere utdanning.

Forrige artikkelStadig mindre hjerneflukt fra Israel
Neste artikkel– Droner vil erstatte bemannede fly
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no