UNESCO skal inspisere Jerusalem

UNESCO har gått med på å trekke tilbake fem anti-israelske resolusjonsforslag, i mot at organet får inspisere Jerusalem.

Gamlebyen i Jerusalem, ikke langt fra Gravkirken og Vår frelsers kirke. (Foto: alexdecarvalho, flickr.com)
Gamlebyen i Jerusalem, ikke langt fra Gravkirken og Vår frelsers kirke. (Foto: alexdecarvalho, flickr.com)

19. mai vil UNESCO sende inspektører til Gamlebyen i Jerusalem, for å inspisere arkeologiske utgravinger og renovasjonsprosjekter som Israel gjennomfører her. Til gjengjeld vil FNs kulturarvorgan trekke tilbake fem anti-israelske resolusjonsforslag som skulle behandles.

Israelske diplomater greide i siste liten å komme fram til en avtale med medlemslandene i UNESCOs utøvende organ, som betyr at alle PAs anti-israelske revolusjoner blir utsatt i minst seks måneder. Avtalen består i alt av fire punkter:

  • Inspektører får fri tilgang til å besøke Gamlebyen, men ikke Tempelplassen.
  • Israel skal delta i et møte med jordanske og palestinske eksperter, samt representanter fra World Heritage Center, for å drøfte rampen israelerne har reist fra bakkenivå ved Vestmuren og opp til Tempelplassen.
  • PAs fem resolusjonsforslag om blant annet Tempelplassen, Gamlebyen, Betlehem og Hebron, vil utsettes i minst et halvt år.
  • Alle PAs planlagte anti-israelske resolusjonsforslag som skulle løftes fram i UNESCOS verdensarvkomité, blir utsatt minst ett år.

Forslaget ble fremmet av Israel selv, uten endringer eller tilføyelser. PAs UNESCO-ambassadør skal ha forsøkt å få det utøvende organet til å kun akseptere deler av forslaget og forhandle fram en annen avtale, men USA minnet dem på at de har forpliktet seg på å holde tilbake alle anti-israelske FN-resolusjoner minst ut mai måned. Til slutt gikk palestinerne med på forslaget, rapporterer Ha’aretz.

Forrige artikkelNettavisen dekker hull
Neste artikkelArne Gerrit Halvorsen i MIFF Bergen: Midtøstens virkelighet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no