Kina tilbyr seg som mekler i fredsforhandlinger

Kina-president Xi Jinping tilbyr kinesisk mekling i fredssamtaler mellom PA-president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.
Kinas president Xi Jinping (Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet, flickr.com)
Kinas president Xi Jinping (Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet, flickr.com)

En talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet, Hua Chunying, sa fredag i sist uke at Kina nå tilbyr å involvere seg som mekler i fredsprosessen mellom Israel og PA.

– Dersom Palestinas og Israels ledere har vilje til å møtes i Kina, vil Kina kunne tilby nødvendig assistanse, sa hun ifølge Jerusalem Post.

«Nytt» fredsforslag
Kinesiske medier melder at president Xi Jinping skal ha kommet med et forslag på fire punkter, for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Det var imidlertid lite nytt å spore i de fire punktene: Etableringen av en uavhengig palestinsk stat med grenser basert på våpenhvilelinjen fra 1967, kun fred gjennom forhandlinger, Israel får fred i bytte mot å gi bort land og det internasjonale samfunnet garanterer for framgangen i prosessen.

– De to sidene bør følge tidens trend og gå inn i fredsforhandlinger, vise gjensidig forståelse og tilpasning og møte hverandre på halvveien. Førsteprioritet er å ta troverdige steg mot å stanse bosetningsaktiviteten, en slutt på volden mot uskyldige sivile, løfte blokaden rundt Gaza-stripen og ta ordentlig hånd om spørsmålet om de palestinske fangene, for å kunne skape rett klima for fredssamtaler, sa han.

Forslaget kom under et møte med Xi Jinping og PA-president Mahmoud Abbas. Sistnevnte og Israels statsminister Benjamin Netanyahu er innom Beijing denne uken for å drøfte de fornyede forsøkene på å blåse liv i fredsprosessen.

Møter Kerry
Times of Israel melder at justis- og diplomatiminister Tzipi Livni vil møte John Kerry onsdag denne uken, for å drøfte fredsprosessen. USAs utenriksministeren skal også møte Jordans utenriksminister Nasser Judeh.

Jordanerne har den siste tiden arbeidet svært aktivt som mellommenn mellom Ramallah og Jerusalem.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise