Kina tilbyr seg som mekler i fredsforhandlinger

Kinas president Xi Jinping (Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet, flickr.com)
Kinas president Xi Jinping (Foto: Det amerikanske forsvarsdepartementet, flickr.com)

En talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet, Hua Chunying, sa fredag i sist uke at Kina nå tilbyr å involvere seg som mekler i fredsprosessen mellom Israel og PA.

– Dersom Palestinas og Israels ledere har vilje til å møtes i Kina, vil Kina kunne tilby nødvendig assistanse, sa hun ifølge Jerusalem Post.

“Nytt” fredsforslag
Kinesiske medier melder at president Xi Jinping skal ha kommet med et forslag på fire punkter, for en fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Det var imidlertid lite nytt å spore i de fire punktene: Etableringen av en uavhengig palestinsk stat med grenser basert på våpenhvilelinjen fra 1967, kun fred gjennom forhandlinger, Israel får fred i bytte mot å gi bort land og det internasjonale samfunnet garanterer for framgangen i prosessen.

– De to sidene bør følge tidens trend og gå inn i fredsforhandlinger, vise gjensidig forståelse og tilpasning og møte hverandre på halvveien. Førsteprioritet er å ta troverdige steg mot å stanse bosetningsaktiviteten, en slutt på volden mot uskyldige sivile, løfte blokaden rundt Gaza-stripen og ta ordentlig hånd om spørsmålet om de palestinske fangene, for å kunne skape rett klima for fredssamtaler, sa han.

Forslaget kom under et møte med Xi Jinping og PA-president Mahmoud Abbas. Sistnevnte og Israels statsminister Benjamin Netanyahu er innom Beijing denne uken for å drøfte de fornyede forsøkene på å blåse liv i fredsprosessen.

Møter Kerry
Times of Israel melder at justis- og diplomatiminister Tzipi Livni vil møte John Kerry onsdag denne uken, for å drøfte fredsprosessen. USAs utenriksministeren skal også møte Jordans utenriksminister Nasser Judeh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jordanerne har den siste tiden arbeidet svært aktivt som mellommenn mellom Ramallah og Jerusalem.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag