PLO-topp: – Jeg hadde hemmelig samtale med Netanyahu

Yasser Abed Rabbo fra PLO forteller om et hemmelig møte han hadde med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i februar 2011. Statsministerens kontor vil ikke kommentere saken.

Yasser Abed Rabbo (Foto: Wikipedia)
Yasser Abed Rabbo (Foto: Wikipedia)

I et intervju med Avi Issacharoff i den israelske nettavisen Times of Israel sier Yasser Abed Rabbo at han i 2010 og 2011 gjennomførte en rekke møter med statsminister Benjamin Netanyahus sjefsforhandler Yitzhak Molcho. Abed Rabbo er medlem av PLOs sentralstyre.

På et av møtene – som fant sted i midten av februar 2011 – skal også Israels statsminister ha deltatt.

– Møtet med statsministeren fant sted i midten av februar, jeg tror det var den 15. Det ble holdt i Molchos hjem i Cæsarea. Fire mennesker var tilstede: Bibi (Netanyahu), meg, Molcho og kona hans. Det var også en rekke møter på forhånd, jeg tror rundt 10 stykker, mellom meg og statsministerens representant – i Molchos hus i Jerusalem. Vi drøftet alle sakene. Men jeg satt og krevde at Israel måtte presentere sitt kart for sitt konsept av en tostatsløsning og offentlig erklære villighet til å forhandle basert på 1967-linjene som rammeverk, sier Abed Rabbo.

– I stedet for et kart var Molcho villig til å inkludere en militæroffiser på møtene, en kartekspert som kunne forklare Israels sikkerhetskrav til meg. Molcho understreket viktigheten av Jordan-dalen og bosetningsblokkene […] Jeg avviste dette. Han hevdet at han ønsket å vise meg dette på et kart, men jeg sa at Israels sikkerhetskrav aldri vil bli et startpunkt for forhandlingene. Under merkelappen “sikkerhet” kan en hevde nesten hva som helst. Jeg forklarte at først må vi snakke om 1967-linjene og deretter debattere sikkerhetsspørsmål – eller begge parallelt.

– På et tidspunkt sa jeg til Molcho at vi dersom de gikk med på 1967-grensene som et rammeverk, vil vi kunne diskutere en mindre utveksling av landområder og sikkerhetsordninger. Ut i fra vårt ståsted er det mulig å diskutere grenser og sikkerhetssaker, men ikke at “sikkerhetshensyn” skal definere grensene.

Israels representant følte han ikke hadde mandat til å ta saken lenger og fikk ordnet et møte mellom Abed Rabbo og Netanyahu i stedet, slik at de kunne drøfte det palestinske forslaget.

– Møtet med Bibi fant virkelig sted. Det strakk seg over 2,5 timer. Han begynte å snakke og jeg følte helt fra starten at han forsøkte å lure meg, dessverre. Dette var klassisk Netanyahu. Han snakket om 3.000 år med jødisk historie, om sin far og hva han så med sine egne øyne. Da han var ferdig med sine innledende ord, sa jeg: “La meg si deg én ting: Vi stoler ikke på deg og vi tror ikke på deg. Dette er en generell følelse blant det palestinske folk og det er også min følelse.”

– Under møtet nevnte statsministeren ingenting om “Israel som en jødisk stat-saken”. Jeg sa at jeg satt i de hemmelige samtalene med [tidligere statsminister Ehud] Olmert og han viste oss et kart. “Vi kunne gå med på å bytte landområder på 1,9 prosent, mens han krevde 6,4 prosent. Det var der det stanset. Så la oss begynne samtalene der,” skal Abed Rabbo ha sagt til Netanyahu.

– Til slutt sa jeg til ham: “Dersom du ønsker å starte noe seriøst, så må du gå med på 1967-grensene som basis – inkludert Jerusalem – deretter kan vi snakke om andre ting. Han spurte om vi var klare til å begynne forhandlingene umiddelbart og jeg sa ja. Han spurte hvem som ville bli en del av den palestinske delegasjonen for forhandlingene og jeg sa at dersom han går med på vårt prinsipp så ville det ta meg en fem minutters telefonsamtale å finne det ut.

– Han ba meg gjøre klar en palestinsk delegasjon og jeg spurte derfor om han gikk med på forslaget. Han svarte: “Gi meg to dager, så kommer jeg tilbake til deg.” Vi sa farvel. Fra da av har jeg aldri hørt fra verken Bibi eller Molcho, hevder Abed Rabbo.

Statsministerens kontor har avvist å kommentere påstandene som kommer fram i artikkelen.

Forrige artikkelGodkjenner omstridt budsjett
Neste artikkelMIFF søker ny medarbeider
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no