Abbas under sterkt forhandlingspress fra USA

PA-president Mahmoud Abbas sliter med valgets kval: Skyve USA fra seg eller bli upopulær på hjemmebane.

PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Benedikt von Loebell, WEF)
PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Benedikt von Loebell, WEF)

PA-president Mahmoud Abbas skal ha klaget til sine nærmeste medarbeidere over presset som Washington legger på hans skuldre, avslører Yedioth Aharonoth. Palestinerne ønsker i utgangspunktet ikke å gå til forhandlingsbordet, med mindre Israel fryser all byggeaktivitet i bosetningene på Vestbredden. Dette kraver mener USA at Abbas må gi etter på.

Men PAs forhåndskrav, eller “Israels plikt” som de selv definerer det som, har bred støtte i den palestinske befolkningen. Abbas frykter derfor at han står overfor et valg mellom det vi på godt norsk kaller “pest eller kolera”: Si nei til USA og skyve dem fra seg, eller si ja og risikere et palestinsk folkeopprør.

– Det er stort press på oss fra internasjonale aktører, som sier at vi bør gi amerikanerne en sjanse, forklarer Hana Amireh, som er medlem av PLOs sentralstyre.

Presset oppfattes nok ikke som noe mindre, etter at USAs utenriksminister John Kerry varslet sist helg at palestinerne vil motta 23,5 milliarder ekstra bistandskroner. Men få i PA har noe særlig tro på det amerikanske initiativet og har varslet at de vil gjenoppta sin diplomatiske kamp mot Israel internasjonalt neste måned.

Forrige artikkel– Russland har allerede levert S-300 raketter til oss
Neste artikkelFire nye valgt inn i MIFFs hovedstyre
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no