Kerry til Midtøsten igjen

USAs utenriksminister John Kerry vender tilbake til Midtøsten denne uken, i et nytt forsøk på å gjenopplive fredsprosessen mellom Israel og PA.

USAs utenriksminister John Kerry (Foto: USAs ambassade i New Dehli)
USAs utenriksminister John Kerry (Foto: USAs ambassade i New Dehli)

Når han besøker Midtøsten igjen denne uken, vil USAs utenriksminister John Kerry be Israel og palestinerne forsøke å få konkrete signaler fra begge parter om at nye fredsforhandlinger er på vei. Kerry har vært mange ganger innom Israel og de palestinske områdene de siste månedene, i håp om at en hyppig besøksfrekvens vil presse prosessen framover, skriver Jerusalem Post.

– Han vil legge fram de mulighetene som ligger der, samt de truslene som eksisterer dersom de lar denne muligheten gå dem forbi, mener Jessica Rosenblum, kommunikasjonssjef i J Street.

PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Olivier Pacteau, flickr.com)
PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Olivier Pacteau, flickr.com)

Ulike PA-kilder gav mandag to forskjellige versjoner, vedrørende president Mahmoud Abbas’ forhåndskrav til forhandlinger med Israel. Et tegn på at det kan være en politisk dragkamp på gang, internt i de palestinske myndighetene på Vestbredden.

Den ene kilden hevder at Abbas har bestemt seg for å møte Israels statsminister Benjamin Netanyahu til forhandlinger og gi etter for PAs tidligere krav, som inkluderte full byggestans i bosetningene. Selv har PA ikke offisielt kommentert påstanden. Men til Ha’aretz hevder en annen anonym kilde at Abbas slettes ikke har tenkt å gi etter, ikke minst fordi det ville vært umulig å selge til PLOs sentralkomité.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Wikipedia)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Wikipedia)

Netanyahu skal på sin side være klar for å tilby et visst antall palestinske fanger, i bytte mot at PA dropper forhåndskravet om full byggestans i bosetningene. Ideen skal ha kommet fra Kerry selv, som arbeider på spreng for å finne en kompromissløsning som gjør at verken Netanyahu eller Abbas taper ansikt, forteller israelske kilder til Times of Israel.

Forrige artikkelPrins Charles advarte mot økende antisemittisme
Neste artikkelEgypts “tunnelkrig” rammer Gazas økonomi
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no