Israel har gått med på begrenset byggestans

Israel har gått med på en begrenset byggestans, mens PA angivelig skal ha lempet på sine krav, for å få på plass direkte forhandlinger.
De store bosetningsblokkene på Vestbredden, som Ma'ale Adumim på bildet, vil ikke bli gjenstand for en israelsk byggestans under eventuelle fredsforhandlinger. (Foto: Sue Schoenfeld, flickr.com)
Trump-administrasjonen har for første gang kommentert den økte byggeaktiviteten på Vestbredden. Her er bosetningen Ma'ale Adumim fotografert. (Foto: Sue Schoenfeld, flickr.com)

USAs utenriksminister John Kerry opplevde ikke noe gjennombrudd mens han forhandlet med PA-president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Amman denne uken. Men han fikk gjennomslag for nok innrømmelser på begge sier, til at direkte forhandlinger ser ut til å bli en realitet.

Netanyahu skal ifølge den israelske avisen Ma’ariv ha gått med på en byggestans på deler av Vestbredden, samt å frigjøre 60 palestinske fanger. Abbas har krevd rundt dobbelt så mange fanger frigjort, mens PA også har krevd full byggestans i de israelske bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Selv om palestinerne ikke har gått med på å senke kravet om frigjøring av fanger, så skal Abbas ha gitt signaler til Kerry om at de kan gå med på en mindre byggestans.

Områdene hvor den israelske byggestansen vil finne sted, er i alle bosetningene utenom de store blokkene på Vestbredden. Byggeaktiviteten i Øst-Jerusalem vil også bremses kraftig.

Søndag kunne Kerry fortelle på en pressekonferanse at han hadde “betydelig begrenset” avstanden mellom Israel og PA. Et tegn på at direkte forhandlinger mellom Abbas og Netanyahun kan være nærmere enn mange tidligere har antatt. Men mange israelere har likevel liten tro på at forhandlingene vil føre til noe som helst.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise