Israel har gått med på begrenset byggestans

Israel har gått med på en begrenset byggestans, mens PA angivelig skal ha lempet på sine krav, for å få på plass direkte forhandlinger.
De store bosetningsblokkene på Vestbredden, som Ma'ale Adumim på bildet, vil ikke bli gjenstand for en israelsk byggestans under eventuelle fredsforhandlinger. (Foto: Sue Schoenfeld, flickr.com)
Trump-administrasjonen har for første gang kommentert den økte byggeaktiviteten på Vestbredden. Her er bosetningen Ma'ale Adumim fotografert. (Foto: Sue Schoenfeld, flickr.com)

USAs utenriksminister John Kerry opplevde ikke noe gjennombrudd mens han forhandlet med PA-president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Amman denne uken. Men han fikk gjennomslag for nok innrømmelser på begge sier, til at direkte forhandlinger ser ut til å bli en realitet.

Netanyahu skal ifølge den israelske avisen Ma’ariv ha gått med på en byggestans på deler av Vestbredden, samt å frigjøre 60 palestinske fanger. Abbas har krevd rundt dobbelt så mange fanger frigjort, mens PA også har krevd full byggestans i de israelske bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Selv om palestinerne ikke har gått med på å senke kravet om frigjøring av fanger, så skal Abbas ha gitt signaler til Kerry om at de kan gå med på en mindre byggestans.

Områdene hvor den israelske byggestansen vil finne sted, er i alle bosetningene utenom de store blokkene på Vestbredden. Byggeaktiviteten i Øst-Jerusalem vil også bremses kraftig.

Søndag kunne Kerry fortelle på en pressekonferanse at han hadde «betydelig begrenset» avstanden mellom Israel og PA. Et tegn på at direkte forhandlinger mellom Abbas og Netanyahun kan være nærmere enn mange tidligere har antatt. Men mange israelere har likevel liten tro på at forhandlingene vil føre til noe som helst.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise