26 palestinske fanger settes fri

Ofrenes familier fortviler, etter at den israelske regjeringen har besluttet å frigjøre 26 palestinske fanger. De har klaget beslutningen inn for Høyesterett.

Begravelsen til de fem medlemmene av Fogel-familien, inkludert et spedbarn, som ble drept i et brutalt terrorangrep i bosetningen Itamar mars 2011. (Illustrasjon: Debbie Hill, UPI)
Tusenvis av israelere er drept og såret av terror etter Oslo-avtalen. Bildet er fra begravelsen til de fem medlemmene av Fogel-familien som ble drept i et brutalt terrorangrep i bosetningen Itamar mars 2011. (Illustrasjon: Debbie Hill, UPI)

Den israelske regjeringen deltar for øyeblikket i fredsforhandlinger med PA. Beslutningen om å frigjøre 26 palestinske fanger, godt og vel to uker etter de første rundene med forhandlinger i Washington, kommer som følge av dette. Ytterligere 78 skal slippes fri etter hvert som PA viser framgangsvilje i forhandlingene.

Beslutningen var ikke bare kontroversiell innad i regjeringen, skriver Times of Israel. Men Israel selv har etter hvert mange etterlatte etter ulike terrorangrep, som gang på gang har sett de som drepte mange av deres nærmeste slippe ut igjen i ulike forhandlingssituasjoner. Denne gangen varsler deres interesseorgan at de har levert en begjæring til Høyesterett, i håp om at de kan omgjøre vedtaket. Retten informerer at de nå gjennomgår begjæringen.

Blant fangene som slipper løs denne gangen, er Fatahs Abu-Musa Salam. Han drepte Holocaust-overlever Isaac Rotenberg i 1994. Sammen med 16 andre drapsmenn slippes er han en fri mann om kort tid. Nesten samtlige av dem utførte sine ugjerninger før Oslo-avtalene ble undertegnet året i forvegen. De er derfor strengt bevoktede sikkerhetsfanger med alvorlig kriminalitet på samvittigheten.

I mens har PA bestemt seg for å sette i gang en PR-kampanje, for å spinne fangefrigjøringen til sin fordel. I et brev til myndighetenes diplomatiske poster i utlandet, gir de dem beskjed om å kalle fangene for “frihetskjempere”, og ikke “terrorister” slik Israel gjør. Det må gjøres klart at de er “politiske fanger”, som ikke hadde annet valg enn å handle på Israels “handlinger”.

– En terrorist er en som med tvang okkuperer andres land, utviser dem og flytter inn i landet deres. Ikke palestinske politiske fanger, som er frihetskjempere, hevder de i brevet.

PA-president Mahmoud Abbas avslørte mandag at ingen av fangene som nå frigjøres vil bli tvangsdeportert.

Se den fullstendige navnelisten over de 26 fangene her.

Forrige artikkelNetanyahu akuttoperert for brokk
Neste artikkelHøyesterett avviste fangebegjæring
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no