– Palestinske fanger er helter

Gershon Baskin mener palestinerne ønsker å frigjøre fanger, på grunn av heltestatusen de blir gitt.

Mødre på Gaza-stripen venter på at deres sønner skal slippes fri fra fengsel i Israel. Totalt har Jerusalem frigjort 26 fanger i denne omgang. (Foto: Joe Catron, flickr.com)
Mødre på Gaza-stripen venter på at deres sønner skal slippes fri fra fengsel i Israel. Totalt har Jerusalem frigjort 26 fanger i denne omgang. (Foto: Joe Catron, flickr.com)

På den engelske dagsrevyen på IBA (Israel Broadcating Authority, Israels “NRK”) tirsdag 13. august 2013 var det et intervju med dr. Gershon Baskin, en ekspert på palestinske spørsmål. Her skal vi gjengi fritt noe av det han sa om to emner som er aktuelle i forbindelse med den fredsprosessen som pågår nå: Palestinske terrorister som settes fri av Israel og om jødiske boliger som blir bygd på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Han fikk blant annet spørsmål om hvorfor palestinerne synes det er så viktig å få frigitt palestinske fanger fra israelske fengsler. Baskin sa at mer enn 800.000 palestinere har vært innom israelske fengsler siden 1967. Nesten alle palestinske familier har hatt noen fengslet. Det er et spørsmål som går dypt inn i det palestinske samfunnet. Fangene blir sett på som helter.

[Disse tallene har Baskin fra palestinske kilder. Andre tall fra palestinske kilder gjengitt på Wikipedia, gir kanskje et litt annet inntrykk. I 2010 var det “mer enn 7.000” palestinere under arrest av Israel, av dem 264 i administrativ forvaring, altså en slags langvarig varetekt uten å være dømt for noe konkret. Når det gjelder tall for “barn”, kan det være greit å være klar over at alle under 18 år regnes som “barn” i denne sammenhengen.]

De terroristene som blir frigitt nå, ble arrestert før Oslo-prosessen startet. De er oppfattet som folk som kjempet for frigjøring. Palestinerne mener at ifølge Oslo-avtalen av september 1993 skulle alle palestinske terrorister fra før Oslo-avtalen settes fri, og at det var avtale-brudd fra Israel at så ikke skjedde.

[Israel svarer at det også var en del av avtalen at Arafat og de palestinske lederne skulle sørge for at alle terror-grupper ble avvæpnet og all terror stoppet. Da det absolutt ikke skjedde, men terroren fortsatte som før, var grunnlaget for å sette terroristene fri revet bort.]

Israel annonserer at det skal bygges flere leiligheter for jøder på Vestbredden. [Ifølge Mark Regev, talsmann for statsminister Benjamin Netanyahu, er det i sin helhet innenfor områder av Vestbredden som også palestinske forhandlere har innrømmet vil tilfalle Israel ved en fredsløsning. Israel har tidligere tilbudt palestinerne deler av Israel i bytte. I Jerusalem-området forekommer det også planer om utbygging i områder som det kanskje ikke er like opplagt vil tilfalle Israel.]

Men Baskin påpekte at det ikke er snakk om at bulldosere skal begynne å grave i neste uke. Det er en lang prosess før det. Baskin sa at palestinerne bør ta det som en oppfordring til å få løst grense-spørsmålet så raskt som mulig. Når grensen er klar, blir det enkelt: Israel bestemmer hva som skal bygges på den ene siden, palestinerne på den andre.

Baskin har lenge støttet denne “fredsprosessen”. Han sa også at det ikke er så viktig hva ulike israelere og palestinere sier nå og framover. Det viktige er det som skjer i forhandlingsrommet. Og derfra skal lite fortelles før forhandlingene er i havn.

Forrige artikkelForhandlinger fortsetter i Jerusalem
Neste artikkel– Netanyahu fortalte at byggingen ville komme
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no