Hvem er de 26 frigjorte fangene?

Interesseorganisasjonen Almagor for terrorofre har gravd fram informasjon om hver av de 26 frigjorte palestinske fangene.

Palestinske kvinner på Gaza venter på at deres familiemedlemmer skal bli frigjort av Israel (Foto: Joe Catron, flickr.com)
Palestinske kvinner på Gaza venter på at deres familiemedlemmer skal bli frigjort av Israel (Foto: Joe Catron, flickr.com)

KOMMENTAR: Almagars informasjon har blitt publisert i en hjerteskjærende Jerusalem Post-artikkel. Det er historiene til 26 grenseløse terrorister og det er historiene til terrorofre, som har blitt drept på de mest hensynsløse måter. Ikke minst er det historier som viser hvorfor fangefrigjøring er slik en kontroversiell sak i Israel.

Totalt har de 26 terroristene tatt livet av, eller medvirket til å ta livet av, mellom 30 og 35 personer. Et mer nøyaktig antall var vanskelig å fastslå ut i fra Almagars informasjon, i og med at enkelte for eksempel har blitt dømt i samme saker.

Vi skal her trekke fram ti av de groveste eksemplene, så vi advarer mot sterk lesning:
Salah Ibrahim Ahmed Mugdad drepte i 1993 den 72 år gamle sikkerhetsvakten Israel Tenenbaum. Offeret var på jobb ved Sirens Hotel i Netanya, da han ble slått livløs med et jernrør. Gjerningsmannen stjal også med seg et fjernsyn fra hotellet.

Yusef Abdel Hamid Irshaid drepte i 1993 fem palestinerne han mistenkte for å samarbeide med Israel, etter å ha torturert dem under avhør. Forsøkte også å drepe mange andre ha mistenkte for å være kollaboratører.

Den jødiske påskehøytiden 1994 ble 67 år gamle Isaac Rotenberg drept med øks av Atiyeh Salem Musa.

Mohamed Abdel Majid Sawalha og Hosni Faregh Sawalha ble dømt for henholdsvis mord og medvirkning til mord, på den 24 år gamle busspassasjeren Baruch Yaacov Heisler. Han ble knivstukket til døde. Terroristene, som var mindreårige på dette tidspunktet, forsøkte også å gå til angrep på andre passasjerer.

79 år gamle Moris Eisenstatt satt april 1994 på en offentlig benk i Kfar Saba, da Ali Ibrahim al-Rai plutselig knuste hodet hans med en øks.

Mohamed Jaber Nashbat ble i 1990 dømt for medvirkning til mord. Amnon Pomeranz kjørte bil nær flyktningleiren Al Burej på Gaza-stripen, da Nashbat og andre begynte å steine kjøretøyet hans. Til slutt satte de fyr på den, med Pomeranz inni.

Samir Hussain Murtaj bortførte, forhørte, torturerte og drepte i 1993 fire israelske arabere, som han mistenkte for å være kollaboratører.

Faraj Saleh al-Rimahi ble i juli 1992 både dømt for å ha planlagt bortføring av en soldat, samt å ha drept 84 år gamle Avraham Kinstler med en øks.

Ala Eddin Ahmed Abu Sitteh og Ayman Taleb Abu Sitteh knivstakk og drepte David Dadi (43) og Hayim Weizman (33), mens de lå og sov i Ramle. Etter å ha drept dem, skar de også av dem ørene.

Den jødiske entreprenøren Zalman Shlein ble knivstukket og slått med en jernstang i 1989 til han døde. De to mindreårige Nihad Yusef Jundiyeh og Mohamed Mahmoud Hamdiyeh ble arrestert og dømt for drapet.

Har hyllet drapet på 238 israelere
Så hva er det som gjør at PA i det hele tatt ønsker å få frigjort mennesker med en elv av blod på hendene? Ekspert på palestinske saker, Gershon Baskin, er trolig inne på noe sentralt, når han påpeker heltestatusen de har i den palestinske befolkningen.

Å lure nesten et helt folk til å tro at øksedrap på pensjonister er en heltedåd, krever systematisk propaganda. En propaganda som ingen utfører mer effektivt enn de palestinske myndighetene. Ifølge Palestinian Media Watch har PA æret drapene på ikke mindre enn 238 israelere i løpet av den muslimske høytidsmåneden Ramadan, utført av 22 palestinske terrorister. Tre av disse var i tillegg selvmordsbombere.

Med en slik tilnærming til de mørkeste kapitler av palestinsk historie, er det mulig å lure seg selv og sitt folk til å forsvare hva som helst. Palestinerne lider kanskje under begrenset bevegelsesfrihet. Men mest av alt lider så mange under PAs kapring av deres frie intellekt og følelsesliv.

Forrige artikkelSytten nye jemenittiske jøder hjulpet hjem
Neste artikkelHauser: – Evakuering av bosetninger er fantasitenking
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no