Arabiske skoler i Øst-Jerusalem får israelsk pensum

PA og Hamas reagerer sterkt etter at fem arabiske skoler i Øst-Jerusalem byttet ut den palestinske læreplanen med den israelske.

Den amerikanske ambassaden brakte i 2011 sammen 180 elever fra tre jødiske og tre arabiske skoler, for å lære hverandre å kjenne. (Illustrasjon: U.S. Embassy Tel Aviv, flickr.com)
Den amerikanske ambassaden brakte i 2011 sammen 180 elever fra tre jødiske og tre arabiske skoler, for å lære hverandre å kjenne. (Illustrasjon: U.S. Embassy Tel Aviv, flickr.com)

I Israel går 28 prosent av elevene i det arabiske, beduinske eller drusiske offentlige skolesystemet. De bruker tekstbøker som det israelske utdanningsdepartementet har publisert på arabisk.

Men Øst-Jerusalem har alltid vært i en slags unntakstilstand. Da Israel satt igjen med Øst-Jerusalem etter Seksdagerskrigen i 1967, benyttet de arabiske skolene jordansk pensum og jordanske læreplaner. Myndighetene gjorde et forsøk på å introdusere israelske tekstbøker også her. Men mistenksomme foreldre nektet og svært mange plasserte heller barna på privatskoler. Etter Oslo-avtalene ble undertegnet og PA ble palestinernes offisielle organ, byttet samtlige av disse skolene bortsett fra én til den palestinske læreplanen.

Hamas og PA reagerer
Forrige uke bestemte imidlertid fem nye arabiske skoler i Øst-Jerusalem seg for å bytte over til det israelske systemet, fordi det er av høyere kvalitet. På den måten kan deres elever stå rustet til både å kunne ta israelsk eksamen (bagrut) og palestinsk eksamen (tawjihi).

Leder for Jerusalem-utdanningen i det palestinske utdanningsdepartementet, Samir Jibril, er svært skuffet og bekymret. Han ber de aktuelle foreldrene gjøre opprør, siden deres barn nå vil undervises om Israels kart med bibelske navn og lære om ødeleggelsen av Tempelet i historieundervisningen, om Jerusalems betydning som jødisk hovedstad og annet.

Men også Hamas-myndighetene på Gaza-stripen føler saken er så prinsipielt viktig, at de publiserte en pressemelding mot bruk av “zionistfiendens læreplan”.

– Vi ser på dette som en farlig handling som tjener okkupasjonens agenda og vanner ut arabisk og islamistisk identitet, eliminerer og forvrenger historiske, religiøse og geografiske fakta. Den nye palestinske generasjonen vil bli bundet av zionistiske ideer og zionistisk samvittighet, hevder de ifølge Times of Israel.

Terrorgruppen tar til orde for å boikotte og presse de aktuelle skolene, fram til de skifter mening.

Hatfremmende skolebøker
Palestinske skolebøker har flere ganger blitt anklaget for å inneholde et språk som demoniserer Israel, som fornekter jødenes historiske tilknytning til Levanten og til Jerusalem. Skolebøkene er dessuten “langt verre” enn de israelske, mener den israelske journalisten Ben-Dror Yemini. Situasjonen på de FN-finansierte skolene skiller seg heller ikke særlig fra virkeligheten på de PA-finansierte skolene.

Et av kravene i Oslo-avtalene, som fortsatt er gjeldende og anerkjent av begge parter, er at partene skulle utdanne sine barn til fred og sameksistens. President Mahmoud Abbas hevder PA oppfyller dette kravet.

Forrige artikkelPeres: – Jeg stoler på Obamas dømmekraft
Neste artikkelNyttårsstatistikk: 8,081 millioner innbyggere i Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no