Forholdet mellom PA, Hamas og Egypt

Maktskiftet i Egypt skaper en ny dynamikk i forholdet mellom Kairo, Gaza og Ramallah.

En godt utviklet smuglertunnel på grensen mellom Egypt og Gaza-stripen. Bildet er publisert i 2009. (Foto: Marius Arnesen, flickr.com)
En godt utviklet smuglertunnel på grensen mellom Egypt og Gaza-stripen. Bildet er publisert i 2009. (Foto: Marius Arnesen, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den avsatte presidenten i Egypt, Mohammed Morsi, tilhørte Det muslimske brorskapet. Hamas, som styrer i Gaza, er også en del av brorskapet.

Når da det egyptiske militæret har avsatt Morsi, og står i et fiendtlig forhold til brorskapet, betyr det at også forholdet mellom Egypts regjering og Hamas er blitt dårligere. Og siden president Mahmoud Abbas’ parti, Fatah, har et dårlig forhold til Hamas, er forholdet mellom Egypt og Fatah blitt forbedret. Fatah styrer på Vestbredden, og har støttet de militære i Egypt.

Den nye regjeringen i Egypt har tettet til hundrevis av tunneler mellom Gaza og Egypt. Hovedhensikten er vel å stanse våpensmugling. Men en stor del av importen til Gaza har gått gjennom tunneler, så dette vil nok også virke inn på andre måter.

Et dårligere forhold til Egypt gjør krisen i Gaza dypere enn tidligere. Et bedret forhold til Egypt vil kanskje styrke PA og bedre forholdene på Vestbredden.

 

PA og Gaza

Da Hamas tok kontrollen over Gaza i 2007, godtok ikke Fatah det. Det palestinske styret, PA (hvor Fatah er største parti) fortsatte derfor å sende penger til Gaza, som om de fortsatt hadde kontrollen. Titusener at palestinere i Gaza-stripen har fått og får lønn fra PA, selv om de fleste er fratatt jobben de gjorde for Fatah.

Ifølge vår kilde-artikkel av Khaled Abu Toameh, en dyktig muslimsk araber som har skrevet for Jerusalem Post i mange år, overveier nå PA å stanse utbetalingene til Gaza. Hamas har på sin side tilbudt Fatah å få en finger med i styret i Gaza. Det var Hamas’ statsminister Ismail Haniyeh som foreslo dette. Fatah har i første omgang avvist tilbudet.

Hamas beskylder PA for å forsøke å få til et opprør i Gaza etter forbilde fra Egypt.

 

Kilder: En artikkel av Khaled Abu Toameh på jpost.com (Jerusalem Post) 26. august 2013.

En artikkel av Diana Atallah og Linda Gradstein fra The Media Line, gjengitt på ynetnews.com (Yediot Aharonot) 26. august 2013.

 

Forrige artikkelNRK sender fjernsynsserieren “Hatufim”
Neste artikkelTiden er på Israels side
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no