Ber 50 land om bosetningssanksjoner

Utenlandske selskaper bør fryse alle forretningsavtaler med bosetningene og kutte alle investeringer, krever de palestinske selvstyremyndighetene. Kravet presenteres i strid mot avtale inngått med Israel.

PA-president Mahmoud Abbas (f.v.) sammen med presidenten for EU-rådet, Herman Can Rompuy, drøftet onsdag de israelske bosetningene. (Foto: President of the European Council, flickr.com)
PA-president Mahmoud Abbas (f.v.) sammen med presidenten for EU-rådet, Herman Can Rompuy, drøftet onsdag de israelske bosetningene. (Foto: President of the European Council, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Til tross for avtalen Israel og PA har inngått om ikke å motarbeide hverandre internasjonalt mens forhandlingene pågår, har de palestinske selvstyremyndighetene nylig sendt ut et brev til 50 land. I brevet oppfordrer de nasjonene til å slå ned på bedrifter som har forretningsforbindelser i de jødiske bosetningene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Flere land i Latin-Amerika og Europa, Sør-Afrika, Australia, Japan og Sør-Korea er blant mottakerne.

PA-minister for intern utvikling og gjenoppbygging, Muhammad Shtayyeh, sier til Financial Times at bedriftene det er snakk om burde enten stanse sin forretningsvirksomhet eller trekke tilbake sine investeringer. Han hevder bosetningene er et brudd på internasjonal lov.

Shtayyeh forklarer at palestinerne også ønsker en stans i alle forbindelser med israelske selskaper og banker som operer på Vestbredden og Gaza-stripen, inkludert de største finansbankene Bank Hapoalim og Bank Leumi.

EU har allerede vedtatt å trekke alt samarbeid med bedrifter og institusjoner som helt eller delvis opererer på Vestbredden, de annekterte delene av Golan-høyden og i Øst-Jerusalem. Storbritannia og Nederland er to land som allerede advarer sine bedrifter mot å investere i disse områdene. EU er i ferd med å utarbeide en metode for hvordan de kan spesialmerke alle produkter fra bosetningene, som selges i det interne markedet. Europa er Israels største handelspartner både på eksport- og importsiden.

 

Hvorfor fortsetter Israel å bygge?

Palestinske ledere nekter å inngå en permanent avtale om grenser og tviholder på politiske krav som vil gjøre slutt på Israel som en jødisk stat. Når det er slik, kan vi likevel fortsette å bygge i de områdene vi har tenkt å beholde, tenker de fleste jødene i Israel.

Forrige artikkelMå skjule at de er jøder – i Europa
Neste artikkelPA-styrker forhindret droneangrep
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no