Rakettangrep dagen etter Israel forlenget forhandlinger

Kun timer etter at Israels regjering stemte ja til å frigjøre ytterligere 26 palestinske fanger, ble Sør-Israel rammet av to raketter fra Gaza. IDF har svart på angrepene.

Statsminister Benjamin Netanyahu klarte søndag å få gjennomslag i regjeringen for frigjøringen av nye 26 palestinske sikkerhetsfanger i israelske fengsler. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Statsminister Benjamin Netanyahu klarte søndag å få gjennomslag i regjeringen for frigjøringen av nye 26 palestinske sikkerhetsfanger i israelske fengsler. (Foto: Kobi Gideon, Prime Minister of Israel, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I løpet av de neste 48 timene vil 26 palestinske fanger bli frigjort fra israelske fengsler, som en del av forhandlingsavtalen mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene (PA). Palestinerne krever løslatelse av fanger kun for å sitte ved forhandlingsbordet, så uten søndagens godkjennelse fra regjeringen i Jerusalem ville de brutt sammen.

Da den israelske regjeringen skulle godkjenne utvekslingen i går foreslo koalisjonspartiet Bayit Yehudi en ny lov som kunne gjort det straffbart for israelske myndigheter å frigjøre fanger i framtidige fredsforhandlinger. Men flertallet i regjeringen stemte ned forslaget, før de også stemte for å gjennomføre fangeutvekslingen.

En skuffet Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett gav i går kveld justis- og diplomatiminister Tzipi Livni skylden for at Israel, “som det eneste landet i verden”, må frigjøre sikkerhetsfanger, melder Times of Israel.

Signal fra Hamas?

Iron Dome-batteri under prøveoppskyting. (Illustrasjon: Israel Defence Forces, flickr.com)
Iron Dome-batteri under prøveoppskyting. (Illustrasjon: Israel Defence Forces, flickr.com)

Tidlig mandag morgen ble to raketter avfyrt fra Gaza-stripen mot Sør-Israel. Den ene ble tilintetgjort av Iron Dome over Ashkelon. Rakettforsvarssystemet er tilpasset for å slå ut raketter som er på vei mot sivile boligområder og vital infrastruktur. Angrepet kan tolkes som et signal fra Hamas og andre terrorgrupper på Gaza. Disse gruppene anerkjenner ikke Israel og er sterke motstandere av forhandlingene som de palestinske selvstyremyndighetene er en del av.

Få timer senere gikk IAF til aksjon mot to rakettutskytingsramper. Ingen skal ha kommet til skade.

– Hamas må ta ansvar for sine handlinger eller betale prisen. Vi vil fortsette å beskytte sivile i staten Israel, og forhindre framtidige forsøk på terror fra å utforme seg, sier IDF-talsmann Peter Lerner.

Hamas er under sterkt press, nå som Egypt aktivt stenger nesten alle smuglertunnelene fra Gaza. Bare i dette kalenderåret har de tilintetgjort 794 av dem. En sentral kilde i terrororganisasjonen forklarer at det tilsvarer tapte skatteinntekter på 1,5 milliarder kroner i måneden.

Åpningen til en smuglertunnel, gjemt inne i et palestinsk hus. (Illustrasjon: Israel Defence Forces, flickr.com)
Åpningen til en smuglertunnel, gjemt inne i et palestinsk hus. (Illustrasjon: Israel Defence Forces, flickr.com)

 

Forrige artikkelNormaliserer forholdet til Menneskerettighetsrådet
Neste artikkelMange nyheter på torget.miff.no
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no