Hollande: Oppgi “rett til å vende tilbake”

Frankrikes president Francois Hollande mener PAs krav om palestinske flyktningers “rett til å vende tilbake” må mykes opp.

Frankrikes president Francois Hollande (midten) sammen med blant andre statsminister Benjamin Netanyahu og hans kone (t.v.) og president Shimon Peres (t.h.), under sitt nylige besøk i Jerusalem. (Foto: Avi Ohayon, Prime Minister of Israel, flickr.com)
Frankrikes president Francois Hollande (midten) sammen med blant andre statsminister Benjamin Netanyahu og hans kone (t.v.) og president Shimon Peres (t.h.), under sitt nylige besøk i Jerusalem. (Foto: Avi Ohayon, Prime Minister of Israel, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den franske presidenten Francois Hollande besøkte nylig Israel og de palestinske områdene. Hovedhensikten med besøket var nok samtaler om det iranske atomvåpen-programmet, hvor Frankrike har stått nærmere Israel i syn enn de andre landene. Men Hollande kom også med uttalelser om konflikten mellom israelere og palestinere. Til Israel sa Hollande de tingene man forventer, først og fremst at Israel må stanse all utbygging på Vestbredden dersom fred skal være mulig.

Men det som var mer spesielt, var at han sa noe til palestinerne også. Han stod sammen med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og sa at palestinerne bør oppgi, eller i det minste myke opp, sitt krav om “retten til å vende tilbake”. Av det må man vel anta at palestinerne fremdeles holder på dette kravet: Arabiske flyktninger (palestinere) fra Israel i 1948 og alle deres etterkommer skal ha rett til individuelt å bestemme om de vil flytte inn i Israel eller ikke.

Tallene på hvor mange “flyktninger” det er, varierer fra 5 til 11 millioner. Og når Israel er et rikt land og naboene er fattige og til dels med utstrakt vold i landet, trenger man ikke ha overnaturlige evner for å kunne komme med en meget pålitelig spådom: Dersom Israel godtar en slik rett, vil det ikke gå lang tid før det er arabisk flertall i Israel og jødene er tilbake til sin gamle situasjon: Minoritet alle steder, prisgitt flertallets sterkt skiftende nåde.

Og når vi ser hvordan de ulike arabiske gruppene har behandlet og behandler hverandre i Libanon, Irak, Jemen, Libya, Egypt og ikke minst Syria, skal det ikke så mye fantasi til å tenke seg hvordan jødene ville hatt det i dag om de ikke hadde hatt en stat hvor de er i flertall.

Kanskje det kan være håp hvis mange flere gjør som Hollande, og sier dette rett ut til palestinerne. Så lenge Mellomkirkelig råd, Fagforbundet og mange andre sier at det som hindrer freden er jødiske bosetninger på Vestbredden, men ikke nevner kravet om “rett til å vende tilbake”, ser araberne ingen grunn til å oppgi kravet. Da er fred umulig.

Kilde: En artikkel av Raphael Ahren på timesofisrael.com 18. november 2013.

Relaterte saker:

Forrige artikkelBilbombe drepte ti egyptiske soldater
Neste artikkelNetanyahu i Russland
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no