Historisk “meklingsorgan” opprettet mellom Israel og PA

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair (midten) var tilstede under signeringen av meklingsavtalen forrige uke. (Foto: ICCwbo.org)
Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair (midten) var tilstede under signeringen av meklingsavtalen forrige uke. (Foto: ICCwbo.org)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Forretningssamarbeidet mellom Vestbredden og Israel fortsetter, selv når forhandlingene mellom PA og Jerusalem ligger dødt. På grunn av samhandelen har myndighetene i samarbeid med næringslivet på begge sider opprettet en “meklingsorgan”, der forretningsfolk kan møtes for å løse ulike konflikter. Det har blitt opprettet i samarbeid med Tyrkia, som vil inneha presidentskapet i meklingskomiteen til Jerusalem Arbitration Center (JAC). PA og Israel vil ha to medlemmer hver, mens presidenten utnevner de fire siste representantene selv.

– JAC vil tilby en rettferdig, rask og kostnadseffektiv problemmekling til regionen og er forventet å bidra til å rette opp i forbindelsene mellom israelske og palestinske forretningsfolk. Prosjektet gjør at selskaper kan satse i nye markeder, tiltrekke seg utenlandske investeringer og bringe med seg langsiktige goder av den juridiske ekspertisen her, tror lederen for International Chamber of Commerce (ICC), Harold McGraw.

Det er ICC, verdens største interesseorganisasjon for næringslivet, og deres meklingsregelverk som JAC er forpliktet på. Israelske selskaper som ønsker å benytte seg av organet, må derfor anerkjenne rettskjennelser fra palestinske domstoler som om de er lovutøvende organ for en faktisk stat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

86 prosent av all eksport fra de palestinske områdene selges til Israel. Totalt handler Israel og PA seg i mellom for nesten 30 milliarder kroner i året, opplyser Times of Israel.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag