Historisk “meklingsorgan” opprettet mellom Israel og PA

Jerusalem Arbitration Center skal løse disputter mellom israelske og palestinske forretningsfolk, med god hjelp fra Tyrkia.

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair (midten) var tilstede under signeringen av meklingsavtalen forrige uke. (Foto: ICCwbo.org)
Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair (midten) var tilstede under signeringen av meklingsavtalen forrige uke. (Foto: ICCwbo.org)

Forretningssamarbeidet mellom Vestbredden og Israel fortsetter, selv når forhandlingene mellom PA og Jerusalem ligger dødt. På grunn av samhandelen har myndighetene i samarbeid med næringslivet på begge sider opprettet en “meklingsorgan”, der forretningsfolk kan møtes for å løse ulike konflikter. Det har blitt opprettet i samarbeid med Tyrkia, som vil inneha presidentskapet i meklingskomiteen til Jerusalem Arbitration Center (JAC). PA og Israel vil ha to medlemmer hver, mens presidenten utnevner de fire siste representantene selv.

– JAC vil tilby en rettferdig, rask og kostnadseffektiv problemmekling til regionen og er forventet å bidra til å rette opp i forbindelsene mellom israelske og palestinske forretningsfolk. Prosjektet gjør at selskaper kan satse i nye markeder, tiltrekke seg utenlandske investeringer og bringe med seg langsiktige goder av den juridiske ekspertisen her, tror lederen for International Chamber of Commerce (ICC), Harold McGraw.

Det er ICC, verdens største interesseorganisasjon for næringslivet, og deres meklingsregelverk som JAC er forpliktet på. Israelske selskaper som ønsker å benytte seg av organet, må derfor anerkjenne rettskjennelser fra palestinske domstoler som om de er lovutøvende organ for en faktisk stat.

86 prosent av all eksport fra de palestinske områdene selges til Israel. Totalt handler Israel og PA seg i mellom for nesten 30 milliarder kroner i året, opplyser Times of Israel.

Forrige artikkelPAs dobbeltmoral: Fordømmer muslimdrap og hyller jødedrap
Neste artikkelSkatteøkninger avlyst
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no