Historisk «meklingsorgan» opprettet mellom Israel og PA

Jerusalem Arbitration Center skal løse disputter mellom israelske og palestinske forretningsfolk, med god hjelp fra Tyrkia.
Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair (midten) var tilstede under signeringen av meklingsavtalen forrige uke. (Foto: ICCwbo.org)
Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair (midten) var tilstede under signeringen av meklingsavtalen forrige uke. (Foto: ICCwbo.org)

Forretningssamarbeidet mellom Vestbredden og Israel fortsetter, selv når forhandlingene mellom PA og Jerusalem ligger dødt. På grunn av samhandelen har myndighetene i samarbeid med næringslivet på begge sider opprettet en «meklingsorgan», der forretningsfolk kan møtes for å løse ulike konflikter. Det har blitt opprettet i samarbeid med Tyrkia, som vil inneha presidentskapet i meklingskomiteen til Jerusalem Arbitration Center (JAC). PA og Israel vil ha to medlemmer hver, mens presidenten utnevner de fire siste representantene selv.

– JAC vil tilby en rettferdig, rask og kostnadseffektiv problemmekling til regionen og er forventet å bidra til å rette opp i forbindelsene mellom israelske og palestinske forretningsfolk. Prosjektet gjør at selskaper kan satse i nye markeder, tiltrekke seg utenlandske investeringer og bringe med seg langsiktige goder av den juridiske ekspertisen her, tror lederen for International Chamber of Commerce (ICC), Harold McGraw.

Det er ICC, verdens største interesseorganisasjon for næringslivet, og deres meklingsregelverk som JAC er forpliktet på. Israelske selskaper som ønsker å benytte seg av organet, må derfor anerkjenne rettskjennelser fra palestinske domstoler som om de er lovutøvende organ for en faktisk stat.

86 prosent av all eksport fra de palestinske områdene selges til Israel. Totalt handler Israel og PA seg i mellom for nesten 30 milliarder kroner i året, opplyser Times of Israel.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise