Jordan, Israel, PA enige om rør til Dødehavet

Mandag undertegner Israel, Jordan og PA en felles avtale om å bringe vann i rør fra Rødehavet til Dødehavet.

Utsikt over Dødehavet og Jordan (Foto: Rob, flickr.com)
Utsikt over Dødehavet og Jordan (Foto: Rob, flickr.com)

Avtalen har vært ventet å bli undertegnet en god stund, men uenigheter i forhandlingene har forsinket prosessen. Nå kan imidlertid rent drikkevann til innbyggerne og sårt trengte forsyninger til et Dødehav som er i ferd med å fordampe, bli fraktet i rør fra Rødehavet.

– Vi snakker om en historisk prosess som realiserer en mangeårig drøm. Vi har et strategisk samarbeid her som er av stor nasjonal betydning for Israel, Jordan og PA, forklarer Israels regionsminister Silvan Shalom.

For å realisere den mangeårige drømmen må partene ut med mellom 1,5 og 2,5 milliarder kroner. Men pengene vil de samle inn fra nasjoner, mangemilliardærer og andre som ønsker å bidra, med håp om at Verdensbanken også vil ha interesse av det. Innen et år vil de utlyse et internasjonalt anbud og satser på at prosjektet vil være fullført innen fem år, opplyser Times of Israel.

Avsaltingsanlegget for drikkevannet vil ligge i Jordan, men også forsyne israelske byer som Eilat med mellom 30-50 millioner kubikkmeter vann i året. Årlig vil 100 millioner kubikkmeter vann med høyt saltinnhold etter avsaltingsprosessen, renne i rør videre til Dødehavet.

Forrige artikkelBøtelagt for oppfordring til Israel-boikott
Neste artikkelIsraels rikeste må selge unna
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no