Palestinerne blir Israels første gasskunder

Den første som har undertegnet avtale med Israel om gasskjøp fra Leviathan-feltet er et palestinsk kraftselskap.

Gasskraftverk i Lindon, USA. (Illustrasjon: flickr.com)
Gasskraftverk i Lindon, USA. (Illustrasjon: flickr.com)

Det palestinske kraftselskapet Palestine Power Generation Company er først ute med å undertegne en avtale om gasskjøp fra Leviathan-feltet utenfor kysten av Israel. Selskapet skal kjøpe gass om lag 7,6 milliarder kroner, over en periode på 20 år fra starttidspunktet for gassproduksjonen. Gassen skal benyttes i en kraftstasjon i nærheten av Jenin, melder Ha’aretz.

– Stabil økonomi bringer fred og stabilitet
– Jeg tror på at en sterk og stabil økonomi på begge sider vil bringe fred og stabilitet i hele regionen, slik at alle vil kunne nyte fremgang og økonomisk vekst, uttaler forretningsmannen Yitzhak Tshuva, eieren av Delek-gruppen, som kontrollerer Avner og Delek Drilling, to av de israelske partnerselskapene som skal drive utvinningen fra Leviathan-feltet.

Gassreservene i Leviathan-feltet estimeres å være på 538 milliarder kubikkmeter, og feltet kan i tillegg inneholde olje.

Det palestinske kraftselskapets ordre inneholder 4,75 milliarder kubikkmeter gass. Kraftanlegget der gassen skal benyttes er planlagt å koste 300 millioner dollar, eller 1,9 milliarder kroner. Byggeperioden er beregnet til to og et halvt år. Eksterne aksjonærer er med på å finansiere prosjektet.

De palestinske selvstyremyndighetene står for åtte prosent av alt strømforbruket i Israel og på Vestbredden, og forbruket har en årlig vekst på seks prosent.

Betinger at byggingen realiseres
Avtalen avhenger av betingelser som at alle formelle godkjenninger og reguleringer kommer på plass på israelsk side, og at kraftstasjonen faktisk blir bygget som planlagt på palestinsk side. Det palestinske selskapet har ifølge kontrakten rett til å velge å redusere mengden gass de velger å kjøpe.

Gass som selges til de palestinsk-kontrollerte områdene vil ifølge israelsk gjeldende politikk regnes som del av eksportkvoten. Regjeringen har vedtatt at maksimalt 40 prosent av gassreservene som utvinnes kan eksporteres.

Forrige artikkelIsraels utenriksminister aksepterer Kerrys tilbud, men vil avgi mer land
Neste artikkel– Palestinsk stat er et ledd i planen om å utslette Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -