Palestinerne blir Israels første gasskunder

Gasskraftverk i Lindon, USA. (Illustrasjon: flickr.com)
Gasskraftverk i Lindon, USA. (Illustrasjon: flickr.com)

Det palestinske kraftselskapet Palestine Power Generation Company er først ute med å undertegne en avtale om gasskjøp fra Leviathan-feltet utenfor kysten av Israel. Selskapet skal kjøpe gass om lag 7,6 milliarder kroner, over en periode på 20 år fra starttidspunktet for gassproduksjonen. Gassen skal benyttes i en kraftstasjon i nærheten av Jenin, melder Ha’aretz.

– Stabil økonomi bringer fred og stabilitet
– Jeg tror på at en sterk og stabil økonomi på begge sider vil bringe fred og stabilitet i hele regionen, slik at alle vil kunne nyte fremgang og økonomisk vekst, uttaler forretningsmannen Yitzhak Tshuva, eieren av Delek-gruppen, som kontrollerer Avner og Delek Drilling, to av de israelske partnerselskapene som skal drive utvinningen fra Leviathan-feltet.

Gassreservene i Leviathan-feltet estimeres å være på 538 milliarder kubikkmeter, og feltet kan i tillegg inneholde olje.

Det palestinske kraftselskapets ordre inneholder 4,75 milliarder kubikkmeter gass. Kraftanlegget der gassen skal benyttes er planlagt å koste 300 millioner dollar, eller 1,9 milliarder kroner. Byggeperioden er beregnet til to og et halvt år. Eksterne aksjonærer er med på å finansiere prosjektet.

De palestinske selvstyremyndighetene står for åtte prosent av alt strømforbruket i Israel og på Vestbredden, og forbruket har en årlig vekst på seks prosent.

Betinger at byggingen realiseres
Avtalen avhenger av betingelser som at alle formelle godkjenninger og reguleringer kommer på plass på israelsk side, og at kraftstasjonen faktisk blir bygget som planlagt på palestinsk side. Det palestinske selskapet har ifølge kontrakten rett til å velge å redusere mengden gass de velger å kjøpe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gass som selges til de palestinsk-kontrollerte områdene vil ifølge israelsk gjeldende politikk regnes som del av eksportkvoten. Regjeringen har vedtatt at maksimalt 40 prosent av gassreservene som utvinnes kan eksporteres.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag