Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Lang liste med nye palestinske krav

Denne ukens samtale mellom Tzipi Livni (til venstre) og Saeb Erekat (til høyre) ble resultatløs, og Erekat fremmet etterpå en rekke nye omfattende krav til Israel. Bildet er fra oppstarten av forhandlingsperioden 30. juli 2013. Foto: U.S. State Department / Flickr.com.
Denne ukens samtale mellom Tzipi Livni (til venstre) og Saeb Erekat (til høyre) ble resultatløs, og Erekat fremmet etterpå en rekke nye omfattende krav til Israel. Bildet er fra oppstarten av forhandlingsperioden 30. juli 2013. Foto: U.S. State Department / Flickr.com.
Nå krever det palestinske lederskapet garanti om å få Øst-Jerusalem som hovedstad. Hvis ikke dette og en rekke andre nye krav oppfylles, nekter de å gå tilbake til forhandlingsbordet.

De amerikanskledede fredsforhandlingene mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene henger i en tynn tråd etter at PLO tidligere denne uken sendte søknader om medlemskap i 15 internasjonale institusjoner, i strid med avtalen de inngikk da forhandlingsperioden startet. Etterpå uttalte de palestinske forhandlerne at de kun ville fullføre avtalen om forhandlinger frem til 29. april, dersom det eneste temaet man skulle ta opp i samtalene var landegrenser for en palestinsk stat, og ingenting annet. Nå har de imidlertid lagt frem en lang liste med nye krav som de også vil ha garanti om før de eventuelt setter seg tilbake til sin plass ved forhandlingsbordet. Listen ble presentert for PLO torsdag av palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat og Mohammed Al-Aalul, som er medlem av Fatahs sentralkomité.

 

Krever Jerusalem som hovedstad

Det første og største kravet på listen er intet mindre enn en skriftlig forpliktelse fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu om at grensene for den palestinske staten skal følge ”den grønne linje” fra 1967, og at den palestinske statens hovedstad skal være Øst-Jerusalem.

Videre på listen følger:

– Løslatelse av 1.200 palestinske fanger, inkludert flere sentrale ledere.

– Avslutning av den egyptiske og israelske blokaden av Gaza, og fri import av varer til Gaza.

– Byggestans i Øst-Jerusalem.

– Forbud mot at det israelske forsvaret skal kunne gå inn i A-områdene på Vestbredden, som er den delen av Vestbredden der selvstyremyndighetene (PA) har hatt kontroll siden Oslo-avtalen.

– At Israel overgir kontrollen over C-områdene på Vestbredden til PA.

– At de palestinske terroristene som i 2002 forskanset seg i Fødselskirken i Betlehem – og som senere ble deportert, noen til Europa og noen til Gaza-stripen – får tillatelse til å vende tilbake til Vestbredden.

– At flere palestinske utviklingsorganisasjoner som har vært stengt av Israel får bli gjenåpnet.

 

Usikkert om forhandlingene fortsetter

Før listen ble lagt frem på torsdag hadde Obama-administrasjonens utsending Martin Indyk ledet et ni timer langt forhandlingsmøte mellom Israels forhandlingsleder Tzipi Livni og palestinske Erekat. Møtet strakte seg fra onsdag kveld til natt til torsdag. Palestinske kilder sier til Ma’an at møtet ble resultatløst, og karakteriserer stemningen som opphetet.

Tzipi Livni gjorde det klart i møtet at den planlagte løslatelsen av de siste 27 fangene i fangeløslatelsesavtalen som ble inngått da forhandlingene startet, nå er avlyst. Israel vil ikke gjennomføre fangeløslatelsen før palestinerne trekker sine 15 FN-søknader tilbake, da søknadene utgjør et klart brudd på palestinernes forpliktelser i forbindelse med fredsforhandlingene.

Abbas har avslått en oppfordring fra USAs utenriksminister John Kerry om å trekke de 15 søknadene, og moderere den nye kravlisten. Etter dette uttalte Kerry at tiden var inne for en realitetsorientering, og at det er grenser for hvor mye tid USA kan bruke på fredsprosessen dersom ikke partene selv er villige til å ta konstruktive skritt. Han vil nå evaluere statusen for prosessen, før avgjørelsene tas om hva som blir de neste skrittene.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart