NTB sensurerer bort palestinske krav

“Netanyahu med krav for å fortsette forhandlinger,” skrev NTB i overskrift søndag. PLOs lange kravliste for å komme tilbake til forhandlinger har NTB unnlatt helt å omtale selv om de har skrevet en hel rekke artikler om forhandlingene etter at kravene ble kjent. Netanyahu krever bare at palestinerne må stanse alenegang.

Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu avbildet sammen i Det hvite hus i 2010. Foto: Moshe Milner, GPO / Flickr.com.
Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu avbildet sammen i Det hvite hus i 2010. Foto: Moshe Milner, GPO / Flickr.com.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

NTBs artikkel fra søndag er referert av blant andre Aftenposten. De bruker overskriften ”Netanyahu med krav for å fortsette forhandlinger”. I artikkelen er det Netanyahus uttalelser fra det ukentlige regjeringsmøtet på søndag det refereres til. Slik siterer NTB den israelske statsministeren:

– Ensidige skritt fra deres side vil bli besvart med ensidige skritt fra vår side. Vi er villige til å fortsette forhandlingene, men vi gjør det ikke for enhver pris, sier Netanyahu.

 

Hva er kravene?

Det kommer imidlertid ikke frem noe sted i NTBs artikkel at Netanyahu presenterer noen liste med krav for å fortsette forhandlingene, slik overskriften gir inntrykk av. Det eneste Netanyahu siteres på som kan forstås som et slikt krav, er at også palestinerne skal velge å bli sittende ved forhandlingsbordet uten å ta flere ensidige skritt, som de gjorde da de søkte medlemskap i en rekke FN-relaterte organisasjoner i forrige uke.

– De vil bare få en stat gjennom direkte forhandlinger, ikke ved tomme proklamasjoner eller ensidige trekk som bare dytter en fredsavtale lenger vekk, sa Netanyahu til regjeringsmøtet, skriver NTB.

Netanyahus krav er altså i realiteten å slippe å være alene ved forhandlingsbordet.

Faksimile fra Aftenposten.no.
Faksimile fra Aftenposten.no.

 

Palestinernes kravliste

NRK bruker nesten samme overskrift som NTB i sin nettsak. De skriver: ”Israel med krav for å fortsette forhandlinger.”

Det verken NRK eller NTB forteller noe om, er at de palestinske myndighetene i forrige uke la frem en lang liste med krav i 8 punkter, som de nå vil ha innfridd før de setter seg tilbake til forhandlingsbordet. Denne listen ble bekjentgjort fredag 4. april.

Flere av kravene er fra israelernes synspunkt åpenbart uakseptable å stille som forhåndsbetingelser. Blant annet krever de Netanyahus underskrift på at Øst-Jerusalem skal bli den palestinske statens landegrenser. De palestinske forhandlerne uttalte like før listen ble fremlagt at de kun vil fortsette samtalene frem til 29. april dersom det eneste temaet blir landegrensene for en fremtidig palestinsk stat. Dette utspillet kom torsdag 3. april.

I tiden fra 3. april og frem til i dag, tirsdag 8. april, har NTB publisert ti ulike artikler om konflikten mellom Israel og palestinerne, men ingen av de nye palestinske kravene er nevnt i noen av dem.

Heller ikke Nrk.no har dekket palestinernes fremsatte krav i denne perioden.

 

Faksimile fra NRK.no.
Faksimile fra NRK.no.

Netanyahus uttalelser

For ordens skyld gjengir vi her de hele og fulle uttalelsene til Netanyhu om fredsforhandlingene, slik de ble uttalt ved søndagens regjeringsmøte. Uttalelsene inkluderer NTB og NRK sine utsnitt:

”De senere månedene har staten Israel deltatt i forhandlinger med palestinerne for å oppnå en fredsavtale. Israelerne forventer fred, en genuin fred, der våre avgjørende nasjonale interesser er sikret, og først og fremst med sikkerhet. I løpet av samtalene har vi gjennomført vanskelige skritt, og vist en villighet til å fortsette å implementere tiltak som ikke har vært enkle, også i de kommende månedene, for å skape et rammeverk som ville gjøre det mulig å avslutte konflikten mellom oss. Akkurat da vi var i ferd med å gå inn i dette rammeverket for fortsettelsen av fredsprosessen, fortet Abu Mazen (Mahmoud Abbas) seg med å erklære at han ikke engang er villig til å diskutere en anerkjennelse av Israel som det jødiske folkets nasjonalstat, noe vi har gjort klart overfor både USAs president og andre verdensledere.

Til min beklagelse var det palestinske lederskapet raske med ensidig å søke om deltakelse i 14 internasjonale avtaler, i det øyeblikket vi var i ferd med å bli enige om en fortsettelse av samtalene.

Slik brøt palestinerne avtalen vi hadde inngått med amerikanerne involvert. Palestinernes trussel om å appellere til FN vil ikke påvirke oss. Palestinerne har mye å tape på dette ensidige tiltaket. De vil bare oppnå en stat gjennom direkte forhandlinger, ikke ved tomme proklamasjoner eller ved ensidige tiltak. Dette vil bare dytte en fredsavtale lenger vekk, og ensidige skritt fra deres side vil bli møtt med ensidige skritt fra vår side. Vi er klare til å fortsette samtalene, men ikke for enhver pris.”

Det er uklart for MIFF hvilke krav Netanyahu framsatte i denne uttalelsen, bortsett fra kravet om at palestinerne må komme tilbake til samtaler og stanse alenegang.

Forrige artikkel– Palestinerne må gi Israel legitimitet
Neste artikkelOpprør blant bosettere
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/