Strammer inn samarbeidet med PA

Israels statsminister Benjamin Netanyahu på talerstolen i nasjonalforsamlingen Knesset. Foto: GPO.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu på talerstolen i nasjonalforsamlingen Knesset. Foto: GPO.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Netanyahu har instruert alle departementer utenom forsvarsdepartementet om å legge ned samarbeidet med PA, melder Jerusalem Post. Innstramningen gjelder først og fremst kommunikasjon mellom politiske ledere på toppnivå. Samtlige møter mellom israelske statsråder og de palestinske selvstyremyndighetenes ministre er dermed avlyst med øyeblikkelig virkning.

Ha’aretz skriver at samarbeidet mellom Israel og PA på bakkenivå ser ut til å ville kunne fortsette i stor grad som før.

Forhandlingsdelegasjonens samtaler med palestinerne har klarsignal på å fortsette som før, så forhandlingene er dermed formelt ikke brutt, selv om situasjonen i øyeblikket er tilspisset.

Pausen i det politiske samarbeidet med PA om økonomiske og sivile saker kommer som en reaksjon på deres ensidige skritt i retning av FN-systemet. Forrige tirsdag sendte Mahmoud Abbas som kjent søknader om medlemskap i 15 internasjonale organisasjoner og konvensjoner. Netanyahu gjorde det klart på søndag at også Israel ville komme til å ta ensidige skritt dersom PA ikke var villige til å overholde sin tidligere inngåtte avtale om å avstå fra dette. Da avtalen om den ni måneder lange forhandlingsperioden ble inngått i juli 2013, var en av PAs forpliktelser at de skulle avstå fra ensidig å søke om medlemskap i FN-systemet innenfor forhandlingsperioden, noe de nå har brutt.

PA-leder Mahmoud Abbas skal onsdag møte Den arabiske liga i Kairo, og det er forventet at han vil bruke muligheten til å appellere om økonomisk og politisk støtte.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag