Opphetet debatt om forhandlingssituasjonen

Netanyahus regjeringskoalisjon står fortsatt relativt samlet, men møter sterk kritikk fra opposisjonen på venstresiden i Knesset.

Israels nasjonalforsamling Knesset. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons.
Israels nasjonalforsamling Knesset. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons.

I en debatt i den israelske nasjonalforsamlingen mandag, kom representanter fra opposisjonspartier med sterk kritikk mot regjeringen i forbindelse med de fastlåste fredsforhandlingene, forteller Israel Hayom.

 

Ber koalisjonen om å skille lag

– Vi har en regjering som gjør forhandlinger som kun har til hensikt å sikre at koalisjonen overlever politisk, hevdet Zehava Gal-On fra det venstreorienterte partiet Meretz.

Hun viste til at flere av Netanyahus regjeringspartnere tidligere erklærte at de ville trekke seg fra koalisjonen om fredsforhandlingene mislyktes, mens de nå likevel velger å forbli ved sine poster.

Opposisjonsleder Isaac Herzog fra det israelske Arbeiderpartiet tok til orde for å gjennomføre nytt valg til nasjonalforsamlingen før inneværende periode er over, i lys av at forhandlingene i praksis har brutt sammen.

– Hele fredsprosessen har brutt sammen fordi Netanyahu ikke kan ta reelle skritt mot fred. Jeg oppfordrer Yesh Atid og Hatnua til å trekke seg fra regjeringen og gå sammen med oss, sa Herzog.

 

Legger press på Netanyahu

Miljøvernminister Amir Peretz fra Tzipi Livnis parti Hatnua avviste anklager om at hans parti blir sittende i regjeringen for enhver pris.

– Så lenge det finnes håp for fredsprosessen vil vi forbli i regjeringen. Netanyahu må bestemme seg for om han vil gi etter for det ekstreme høyre, eller gjøre noen vanskelige, men modige beslutninger før det ikke er noen vei tilbake, fordi det vil ha vidtrekkende konsekvenser, sa han, og understreket at kampen for fred kommer først, mens politiske posisjoner kommer i andre rekke.

Innenriksminister Gideon Sa’ar fra Netanyahus parti Likud kritiserte Hatnuahs tilnærming for å være uansvarlig og skadelig.

– I stedet for å angripe palestinerne for å ta ensidige skritt og for å hemme fredsprosessen, velger de [Hatnua] å rette en liste med krav til regjeringen og statsministeren. Nå er det tid for at alle medlemmer av koalisjonen støtter opp om regjeringen, sa han.

 

– PA gjør utpressing til en kunstform

Visestatsminister Ofir Akunis fra Likud rettet skarp kritikk mot de palestinske selvstyremyndighetene under debatten.

– Palestinerne har gjort utpressing til en kunstform, og de kjenner ingen grenser, sa han.

– Hver gang samtalene ser ut til å ha fremgang, setter de palestinske lederne en stopper for det, og regelrett spytter i amerikanernes ansikt. Israel har strukket seg langt for å legge til rette for fredsprosessen. Hvis palestinerne gjør ensidige trekk, er Israel fri til å gjøre det samme, sa Akunis.

Dagen etter kom også forsvarsminister Moshe Ya’alon med sterke uttalelser om motparten.

– De palestinske selvstyremyndighetene er en partner som kun ønsker å motta, og ikke vil gi noe tilbake, sa han under et besøk på Golan-høydene.

Han minnet om at PA de siste månedene har stått fast ved at det er uaktuelt for dem å diskutere anerkjennelse av Israel som jødisk stat eller å gi opp kampen for de arabiske 1948-flyktningene og deres etterkommeres fulle rett til å vende tilbake.

Forrige artikkelVG: – Toppdiplomat Raphael Schutz blir ny israelsk ambassadør
Neste artikkelIran nekter fortsatt å nedgradere atomprogrammet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/