”Palestina” er akseptert i Geneve-konvensjonen

Mahmoud Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene fortsetter sin alenegang mot FN. Fredag ble det bekreftet at de er akseptert av Geneve-konvensjonen. 2. mai tas de også opp i 10 FN-konvensjoner.

FN-bygningen i Geneve. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons.)
FN-bygningen i Geneve. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons.)

Det er talsmannen for det sveitsiske utenriksdepartementet, Pierre-Alain Eltschinger, som forteller til nyhetsbyrået AFP at de palestinske selvstyremyndighetene 2. april leverte sin søknad der de erklærte at ”staten Palestina” ville forplikte seg på konvensjonen, og at dette ble formelt godkjent og registrert i Sveits torsdag.

Dermed fortsetter Mahmoud Abbas sine ensidige skritt i retning av FN-systemet, i stedet for å holde seg til avtalen om å avstå fra dette i forhandlingsperioden som slutter 29. april. 2. april sendte han søknader om å bli omfattet av både denne og 13 andre internasjonale konvensjoner og avtaler.

Geneve-konvensjonen omhandler regler for krigføring og humanitære operasjoner i konfliktsoner.

 

FNs generalsekretær har skrevet under

Allerede onsdag ble det klart at de ti søknadene som gjelder konvensjoner med direkte tilsyn av FN, ble akseptert og underskrevet av FNs generalsekretær Ban ki-Moon. I dokumentene skrev generalsekretæren under på at ”staten Palestina” vil bli lagt til konvensjonene 2. mai, altså nøyaktig en måned etter at søknadene ble sendt.

 

Avkrefter avtale om videre forhandlinger

Denne utviklingen bidrar til å avkrefte rapporter som har versert i flere medier de siste dagene om at en avtale om videre fredsforhandlinger etter 29. april skulle være like om hjørnet. Ifølge medierapporter skulle partene være nær ved å bli enige om å forlenge forhandlingene, slik Israel hele tiden har appellert til PA om å gå med på. Den videre avtalen skulle innebære blant annet at palestinerne trakk tilbake de ensidige søknadene til internasjonale konvensjoner og avtaler. Palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat sier til Ynetnews.com at dette ikke er tilfelle.

Forrige artikkelNy satellitt skal overvåke Iran
Neste artikkel24 timer i Jerusalem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -