PA vil ikke oppløse seg selv likevel

Nå benekter de palestinske selvstyremyndighetene at de i helgen kom med trusler om å avslutte Oslo-avtalen, og dermed oppløse seg selv og erklære hele Vestbredden for israelsk okkupert område.

De palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK / Flickr.com.)
De palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK / Flickr.com.)

Søndag fortalte Yedioth Ahronoth at de palestinske selvstyremyndighetene hadde planlagt en erklæring som ville avslutte Oslo-avtalen fra 1993, og gi Israel det fulle ansvaret for den palestinske befolkningen på Vestbredden. Dermed ville PA ha mistet sin status som en suveren myndighet, og Israel ville ha fått en stor mengde nye utfordringer å løse, både diplomatisk, praktisk og sikkerhetsmessig.

 

Benekter truslene

I forhandlingssamtalene ledet av amerikanske Martin Indyk skal palestinerne ifølge flere rapporter ha truet med å gå til dette skrittet dersom Israel ikke ville etterkomme flere av deres krav om fangeløslatelser og byggestans i bosetningene.

Tirsdag nektet palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat for at dette var aktuelt.

– Ingen palestinere snakker om et initiativ til å oppløse de palestinske selvstyremyndighetene. Men Israels handlinger har annullert alle de juridiske, politiske, sikkerhetsmessige, økonomiske og operasjonelle aspekter ved de palestinske selvstyremyndighetenes privilegier, hevdet Erekat overfor nyhetsbyrået AFP.

 

– PA får si fra når de vil ha fred

Truslene om å oppløse PA skal ha kommet like før nye forhandlingssamtaler mellom PLO, som ledes av PA-leder Mahmoud Abbas, og Hamas, som regjerer på Gaza-stripen. Hamas nekter å ta del i noen som helst forhandlinger med Israel.

– De palestinske selvstyremyndighetene, som i går snakket om å oppløse seg selv, snakker i dag om enhet med Hamas, kommenterer Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– De må bestemme seg. Vil de oppløse seg selv eller forene seg med Hamas? Når de vil ha fred (med Israel), får de si fra til oss om det, sa Netanyahu.

 

– Rutinemessige tomme trusler

Journalist Avi Isacharoff i Times of Israel skriver at tre palestinske trusler har blitt en rutinemessig affære som repeteres med noen måneders mellomrom: At Abbas går av som president i PA, at Erekat går av som sjefsforhandler, og at selvstyremyndighetene oppløses. Han mener det er gode grunner til å regne med at dette er tomme ord, fordi oppløsning av PA ville bety en sikkerhetsmessig og økonomisk katastrofe for Fatah. Sikkerheten på Vestbredden ville være truet av Hamas, og den bistandsbårne økonomien ville utvilsomt ha blitt hardt rammet.

– Ved å oppløse PA ville Abbas dømme nærmere en million mennesker til ikke bare arbeidsløshet, men fattigdom og potensielt sult. Abbas ønsker ikke å bringe kaos til de selvstyrte områdene, og han vet godt at en slik handling som å oppløse PA ville sette palestinske byer ti år tilbake – noe ingen på palestinsk side ønsker, skriver Isacharoff.

Forrige artikkelIsraelsk stjerneskudd til Oslo Jazz Festival
Neste artikkelFatah velger fred med Hamas
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/