– Umulig å fortsette fredsforhandlingene

Netanyahus koalisjonspartnere er enige om at det ikke var mulig å møte de palestinske forhandlerne som planlagt i går, etter at terrororganisasjonen Hamas gjennom en avtale med Fatah ble innlemmet i de palestinske selvstyremyndighetene.

Israels statsminister Benjamin_Netanyahu har full støtte i regjeringskoalisjonen når han holder de palestinske selvstyremyndighetene ansvarlige for at fredssamtalene ble avlyst onsdag. (Foto: Wikimedia Commons.)
Israels statsminister Benjamin_Netanyahu har full støtte i regjeringskoalisjonen når han holder de palestinske selvstyremyndighetene ansvarlige for at fredssamtalene ble avlyst onsdag. (Foto: Wikimedia Commons.)

Utenriksminister Avigdor Lieberman har mistet troen på at Abbas vil underskrive noen fredsavtale. Han sier til Israel Radio at han mener det er åpenbart at Abbas inngikk avtalen med Hamas for å spolere forhandlingene med Israel.

– Abbas kommer ikke til å underskrive noen avtale. Han liker den nåværende situasjonen – ingen krig og ingen fred. Hans strategi er å slite ut fienden, sier Lieberman, som er leder for partiet Israel Beitenu.

– Så lenge det finnes en avtale mellom Fatah og Hamas, vil en avtale med Israel ikke være mulig, sier han, ifølge Jerusalem Post.

 

Avlyste forhandlingsmøte

Onsdag ble det kjent at Fatah, som regjerer i de palestinske selvstyreområdene på Vestbredden, inngikk avtale med Hamas-regimet på Gaza-stripen om å opprette samlingsregjering innen fem uker. Statsminister Benjamin Netanyahu responderte med å si at PA fikk velge om de ville ha fred med Hamas eller med Israel, fordi det ikke er mulig med begge deler. Terrororganisasjonen Hamas har som kjent et uttalt mål om å utslette Israel, og er en konsekvent motstander av fredsforhandlinger. Møtet mellom forhandlingsdelegasjonene som var planlagt onsdag ble avlyst samme dag.

 

Lapid: – Tillitsbrudd

Finansminister Yair Lapid fra Yesh Atid sier at Abbas har brutt tilliten Israel hadde til ham ved å inngå en avtale med Hamas, som har vært utviklet bak ryggen på både Israel og amerikanerne, og at tillit er nødvendig for å inngå en avtale. Han kaller avtalen mellom Fatah og Hamas for en ”game-changer”.

– Hamas er en jihadistisk terrororganisasjon som er stolt over å drepe sivile – kvinner, barn, eldre – kun fordi de er jødiske. Dersom palestinerne virkelig vil ha en avtale med Israel, hvordan kunne de da unnlate å forlange at Hamas skulle ta avstand fra terror og forplikte seg til ikke å skade uskyldige mennesker og følge internasjonale lover? uttaler Lapid.

Han trekker i tvil palestinernes vilje til å oppnå en egen stat.

 

Bennett: – PA har blitt terrororganisasjon

Økonomi- og handelsminister Naftali Bennett fra Bayit Yehudi mener avtalen med Hamas medfører at PA har blitt forandret til en terrororganisasjon.

– Vi forhandler ikke med mordere, sier han.

– Avtalen mellom Fatah, Hamas og Islamsk Jihad tar Midtøsten inn i en ny diplomatisk æra. De palestinske selvstyremyndighetene har blitt til verdens største terrororganisasjon, 20 minutter fra Tel Aviv, sier Bennett.

 

Livni: – Kaster tunge skygger

Justisminister og forhandlingsleder Tzipi Livni fra partiet Hatnua skrev på Facebook onsdag at avtalen med Hamas kaster tunge skygger over mulighetene for fremgang i fredsforhandlingene. Hun skrev:

”Akkurat nå skulle jeg ha vært i møte med palestinerne, for å forsøke å oppnå en fortsettelse av forhandlingene. Forsoningsavtalen som Mahmoud Abbas underskrev med Hamas er et dårlig trekk, som ikke bare har forårsaket at møtet er avlyst, men som har kastet tunge skygger over mulighetene til fremgang. Det er vår plikt, også når vi vil ha fred, å ikke slutte å se på realitetene med åpne øyne: Hamas kombinerer religiøs muslimsk ekstremistisk ideologi med terrorisme, og anerkjenner ikke vår rett til å eksistere. Det internasjonale kravet som er basert på Kvartettens tre betingelser, må bli etterkommet: Anerkjennelse av Israel, avslutning av vold og anerkjennelse av alle tidligere underskrevne avtaler mellom Israel og palestinerne. Dette har vært mitt klare og konsistente standpunkt. Foran oss ligger en ny utfordring, som jeg er redd det er ekstremistene som vil tjene på.”

 

Likud: – Hatet mot Israel er fellesnevneren

Transportmionister Yisrael Katz fra Likud sier at fellesnevneren for Abbas og Hamas er hatet mot Israel og det jødiske folket.

– Dette er et slag i ansiktet for USA og den amerikanske utenriksministeren. Abbas sa nei til fred og nei til reelle forhandlinger, sier Katz til Army Radio.

Viseutenriksminister Ze’ev Elkin, også fra Likud, sier at avtalen ”nok en gang viser det sanne felles målet for terroristene i Hamas og lederne i Fatah: Å ødelegge den jødiske staten.”

– Det er ingen grunn til å være overrasket over at noen som ikke engang ville diskutere å anerkjenne en jødisk stat innenfor hvilke som helst grenser, og som betaler massive lønninger til palestinske terrorister som har myrdet israelere og sitter i israelske fengsler, har funnet det naturlig å omfavne morderne i Hamas, sier Elkin.

 

Opposisjonen: – Abbas har bevisbyrden

Opposisjonen på venstresiden i Knesset mener imidlertid at det er uklart hva samarbeidet med Hamas vil komme til å innebære.

– Bevisbyrden for betydningen [av avtalen] ligger hos Abbas, sier opposisjonsleder Isaac Herzog fra Arbeiderpartiet.

– Fordelen med avtalen er at Gaza vil kunne inkluderes i fremtidige avtaler med palestinerne, sier han.

Meretz-leder Zehava Gal-On mener Netanyahu går imot israelske interesser ved å be Abbas velge mellom Israel eller Hamas.

– Enhver forsoning mellom Gaza og Vestbredden er nødvendig, så lenge enhver avtale mellom Abbas og Israel vil inkludere Hamas, noe som vil kunne få slutt på volden [fra Gaza], mener hun.

 

Holder ekstraordinært møte

Torsdag morgen er statsminister Benjamin Netanyahu i ekstraordinært møte med sikkerhetsmyndighetene for å drøfte hvordan Israel skal forholde seg til den nye foreningen mellom Fatah og Hamas, melder Times of Israel.

Mahmoud Abbas hevder at avtalen ikke står i motsetning til en fredsavtale. I en uttalelse som ble sendt ut onsdag hevder han at PA fortsatt går inn for en tostatsløsning, og at de har araberverdenens støtte i å inngå samarbeid med Hamas.

Forrige artikkel– Små land må ikke la seg presse
Neste artikkelChristy fikk nye dødstrusler etter foredrag i Sverige
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/