Livni: – Israel hadde ikke noe valg

Israels justisminister og forhandlingsleder Tzipi Livni sier Israel ikke kunne gjøre annet enn å kansellere fredssamtalene etter at Mahmoud Abbas inngikk samarbeid med terrororganisasjonen Hamas.

Tzipi Livni mener det ikke var mulig for Israel å fortsette fredssamtalene når en terrororganisasjon som Hamas ble tatt inn i varmen av motparten. Her har hun USAs utenriksminister John Kerry og palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat ved sin side i starten av forhandlingsperioden 30. juli 2013. Foto: U.S. State Department / Flickr.com.
Tzipi Livni mener det ikke var mulig for Israel å fortsette fredssamtalene når en terrororganisasjon som Hamas ble tatt inn i varmen av motparten. Her har hun USAs utenriksminister John Kerry og palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat ved sin side i starten av forhandlingsperioden 30. juli 2013. Foto: U.S. State Department / Flickr.com.

– Avgjørelsen om å kansellere samtalene er en korrekt avgjørelse, sa Livni i et intervju med Channel 2 torsdag kveld, like etter at statsminister Benjamin Netanyahu hadde bekjentgjort regjeringens avgjørelse om å bryte forhandlingene. Dette ble bestemt etter konsultasjon med det israelske sikkerhetsrådet.

 

– Hamas anerkjenner ikke vår eksistens

– For Abu Mazen [Abbas], kan det hende at Hamas er [en] politisk [enhet]. Men for oss, og for hele verden, er de en terrororganisasjon som ikke anerkjenner vår eksistens, som handler mot sivile gjennom terror. Israel kan ikke late som alt er normalt, når det ikke er det, sa hun.

Livni understreket samtidig at Israel ikke har lukket døren for en eventuell gjenopptakelse av samtalene.

– Så lenge palestinerne er her, og så lenge staten Israel er i en konfliktsituasjon med dem, vil jeg gå inn for å åpne dørene, for om mulig å gjennomføre forhandlinger. De dørene ble ikke stengt i dag, sa hun.

Livni konstaterte at Abbas den senere tiden har gjort ”en serie med dårlige avgjørelser i sensitive øyeblikk”, og ”unngått de riktige avgjørelsene”.

Netanyahu har varslet økonomiske sanksjoner mot palestinerne i forbindelse med Hamas-avtalen, og Livni understreket at sanksjonene vil være midlertidige, og ikke ha til hensikt å få de palestinske selvstyremyndighetene til å bryte sammen. Dette forteller Times of Israel.

 

– En morderisk terrorganisasjon

Etter torsdagens møte i sikkerhetsrådet, uttalte Netanyahu at Abbas i stedet for å velge fred, ”har valgt å gjøre en avtale med en morderisk terrororganisasjon som oppfordrer til ødeleggelse av Israel”. Han la til at Hamas appellerer til muslimer om å drepe jøder, har avfyrt mer enn 10.000 raketter mot Israel og ”har ikke et øyeblikk lagt ned sine terroraktiviteter mot Israel.

Han påpekte at avtalen ble gjort kjent på et tidspunkt der man var i ferd med å oppnå målet om en fortsettelse av fredssamtalene, og hevdet at avtalen føyer seg inn i rekken av palestinernes motvilje mot å oppnå fremgang i samtalene. Han viste til at PA den senere tiden har nektet å akseptere en rammeavtale for videre forhandlinger, konsekvent nektet å anerkjenne Israel som jødisk stat, og gått til det ensidige skritt å søke om medlemskap i en rekke internasjonale organisasjoner, i strid med forhandlingsavtalen.

I et tv-intervju senere torsdag, sa Netanyahu at Israel vil stå klare når det finnes en virkelig partner for fred, men at avtalen med Hamas viser at Israel på det nåværende tidspunkt ikke har en slik partner.

 

Avtalen kan komme til å strande

Israelske kilder sier imidlertid at muligheten holdes åpen for at Abbas kan komme til å mislykkes med å få i havn avtalen med Hamas. En rapport fra det israelske utenriksdepartementet påpeker flere betydelige mangler i Hamas-avtalen, og sier at det gjenstår omfattende avklaringer før Fatah og PLO vil kunne implementere avtalen om samarbeid med Hamas. ”Dette er en veldig generell rammeavtale, som med hensikt er vag og langt unna implementering”, skriver det israelske utenriksdepartementet i analysen, ifølge Ha’aretz.

I rapporten pekes det på at lignende avtaler har vært forsøkt inngått tidligere, uten at de har blitt fulgt opp i praksis, og at det til tross for en del felles interesser og rådende optimisme fortsatt er en atmosfære av mistenksomhet og mistillit som dominerer relasjonen mellom Fatah og Hamas.

Forrige artikkelChristy fikk nye dødstrusler etter foredrag i Sverige
Neste artikkelBomber og granater i kjølvannet av forsoningsavtalen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/