PA tatt inn i fem FN-avtaler

De palestinske selvstyremyndighetene ble fredag offisielt anerkjent som delaktige i fem av FNs internasjonale avtaler.

PA-leder Mahmoud Abbas leverer søknad om fullt FN-medlemskap til FNs generalsekretær Ban ki-Moon i 2011. Fra november 2012 har
PA-leder Mahmoud Abbas leverer søknad om fullt FN-medlemskap til FNs generalsekretær Ban ki-Moon i 2011. Fra november 2012 har "Palestina" hatt observatørstatus. (Foto: FN / Flickr.com.)

Dermed er fem søknader innvilget og trådt i kraft, av de om lag 15 søknadene til internasjonale organisasjoner og konvensjoner som ble underskrevet av Abbas 1. april.

De fem internasjonale avtalene det er snakk om denne gangen, handler ifølge FN om forbud mot tortur og rasediskriminering, og beskyttelse av rettighetene til kvinner, barn og funksjonshemmede.

7. mai trer enda en avtale i kraft. Da blir palestinerne omfattet av en konvensjon om beskyttelse av barn i konfliktsoner, en tilleggsprotokoll til barnekonvensjonen.

2. juli trer to avtaler til i kraft, som gjelder sivile, politiske, økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. Dette melder Times of Israel.

De palestinske selvstyremyndighetene er allerede tatt opp i Geneve-konvensjonene, som omhandler regler for krigføring og humanitære operasjoner i konfliktområder.

Blant de gjenstående søknadene som Abbas har sendt, er Wien-konvensjonen om diplomatiske relasjoner og en antikorrupsjonsavtale.

Det er PAs observatørstatur i FN, som de har hatt siden november 2012, som gjør det mulig for dem å søke om å bli tatt med i internasjonale organisasjoner, konvensjoner og avtaler.

Pressetalsmannen for FNs menneskerettskontor roser palestinerne for å ha tatt viktige skritt i retning av å fremme og beskytte menneskerettighetene i ”Palestina”.

Hver av søknadene 1. april utgjorde imidlertid et brudd på de avtalte vilkårene for fredsforhandlinger med Israel, da PA hadde forpliktet seg til ikke å ta ensidige skritt i retning av statsdannelse så lenge det pågikk forhandlinger.

Forrige artikkelVil lovfeste at Israel er en jødisk stat
Neste artikkel– Israel vil snart forsvinne
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/