Hamas vil gjøre som Hizbollah

Fatah-leder og PA-president Mahmoud Abbas og Hamas-leder Ismail Haniyeh proklamerer at de vil gå i regjering sammen. (Foto: Skjermdump fra Press TV.)
Fatah-leder og PA-president Mahmoud Abbas og Hamas-leder Ismail Haniyeh proklamerer at de vil gå i regjering sammen. (Foto: Skjermdump fra Press TV.)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

En kilde i Hamas opplyser til Ha’aretz at modellen som planlegges for den varslede nye palestinske samlingsregjeringen, vil være den samme som Hizbollahs modell i Libanon. Den innebærer at organisasjonen fungerer som et regjeringsparti og tar del i ansvaret for behandling av saker, samtidig som den opprettholder en uavhengig militær fløy.

– Hvis noen forventer at Hamas skal overgi sitt nettverk av missiler til PA, tar han grundig feil, sier kilden.

– Hamas ønsker å unngå regjeringsansvar for sivile saker, men vil opprettholde sin makt som en motstandsbevegelse for folket, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 

Varsler regjering neste uke

Et stridstema i samtalene mellom Hamas og Fatah, som forsøker å danne regjering sammen, er sikkerhetssamarbeidet med Israel. Mahmoud Abbas sier at det sikkerhetsmessige samarbeidet med israelske styrker vil fortsette så lenge han er president. Dette medfører at mange Hamas-aktivister på Vestbredden jevnlig blir innkalt til avhør av palestinske sikkerhetsstyrker.

Et annet tema i forhandlingene er planleggingen av kommende president- og parlamentsvalg.

Fatah og Hamas har uttalt at de på tross av uenighetene tar sikte på å kunne presentere en ny samlingsregjering i løpet av neste uke. Regjeringen vil i så fall kunne bli tatt i ed av Abbas allerede denne måneden. Kilder sier at partene er nær ved å være enige om fordelingen av ministerpostene, og at alle regjeringsmedlemmene vil være teknokrater uten direkte tilknytning til bevegelsene de representerer. På denne måten vil ledelsen i PLO forsøke å gjøre samlingsregjeringen mer akseptabel i verdenssamfunnets øyne.

 

Kritikk fra andre fraksjoner i PLO

Ifølge den jordanske avisen Al Ghad hersker det imidlertid mer uro omkring utviklingen innad i PLO enn det Fatah og Hamas gir uttrykk for i sine uttalelser. Generalsekretær Nayef Hawatmeh i Den demokratiske fronten for palestinsk frigjøring (DFLP) sier til avisen at det fortsatt diskuteres omkring viktige posisjoner som innenriksministeriet og finansministeriet, og at partene heller ikke er enige om sikkerhetsspørsmål. Hawatmeh skal også være opprørt over at de andre fraksjonene i PLO etter hans oppfatning ikke blir hørt i forhandlingene. Han mener derfor at at den nye regjeringen ikke vil bli noen reell samlingsregjering.

Flere palestinske kilder sier til Ha’aretz at de ikke tror den kommende regjeringen vil komme til å ha lang levetid.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag