Professor blir trakassert etter Auschwitz-besøk

Professor Mohammed S. Dajani blir trakassert av sine kollegaer etter at han tok med studenter til nazistenes utryddelsesleir.
Professor Mohammed S. Dajani. (Foto: The Washington Institute for Near East Policy)
Professor Mohammed S. Dajani. (Foto: The Washington Institute for Near East Policy)

27. mars fant det sted et historisk besøk i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. For første gang var en gruppe palestinske studenter på skolebesøk i leiren. Som guide hadde de to jødiske Holocaust-overlevere.

De palestinske studentene kom fra de palestinske Al-Quds og Birzeit universitetene. Siden palestinske universiteter har stanset alle samarbeidsprosjekter med israelske universiteter, deltok studentene offisielt som representanter for professor Mohammed S. Dajanis Wasatia-bevegelse for moderat islam.

I de to månedene som har gått etter besøket, er professor Dajani møtt med tøff motstand i det palestinske samfunnet. I begynnelsen av mai kom det meldinger om at Dajani var utestengt fra arbeidstakerorganisasjonen ved Al-Quds universitetet hvor han jobber. En kollega av Dajani har postet utvisningsbrevet på Facebook. «Dajani er utestengt på grunn av sitt besøk i Auschwitz,» forklarer Rima Najjar, en assisterende professor i engelsk litteratur ved Al Quds.

Dajani forteller til den israelske avisen Ha’aretz at han aldri har vært medlem av den aktuelle arbeidstakerorganisasjonen, men han ser likevel på utestengelsen og offentliggjøringen av denne som en del av oppvigleri mot ham. Arbeidstakerorganisasjonen har også sendt studenter til hans kontor for å protestere mot turen til Auschwitz.

Etter at professor Dajani tok med studenter til Auschwitz frykter han nå for sin jobb og sin personlige sikkerhet. Utestengelsen er bare for å sverte, provosere og gjøre meg personlig og profesjonell skade, sier han. Flere av de relativt få studentene som støtter Dajanis initiativ frykter for å uttale seg offentlig.

I april, i forbindelse med Israels minnedag etter Holocaust, sendte palestinernes president Mahmoud Abbas ut en uttalelse hvor han betegnet Holocaust som «den mest forferdelige forbrytelsen mot menneskeheten i moderne historie». Det var første gang en palestinsk toppleder sendte ut noe slikt.

Dessverre ser det ikke ut som om erkjennelsen til Abbas har nådd ut til de universitetsansatte ved Al-Quds. I stedet for å fremme forståelse og dialog, vil de boikotte israelske utdanningsinstitusjoner og straffe en kollega som tar med sine studenter på besøk i en av nazistenes konsentrasjonsleirer.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise