Palestinske myndigheter misbruker kristen kunst

Palestinske myndigheter vil distribuere klassiske malerier av Jesus og hans disipler i manipulert utgave når pave Frans kommer på besøk. Hensikten er å sette likhetstegn mellom den lidende Jesus og den lidende palestiner.

Raphaels maleri fra 1507 viser hvordan Jesus blir båret bort til graven (t.v.). Palestinske myndigheter har manipulert maleriet slik at det viser en jeanskledd Jesus som bæres bort etter ordre fra en israelsk soldat.
Raphaels maleri fra 1507 viser hvordan Jesus blir båret bort til graven (t.v.). Palestinske myndigheter har manipulert maleriet slik at det viser en jeanskledd Jesus som bæres bort etter ordre fra en israelsk soldat.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Budskapet kommer igjen og igjen i det palestinske samfunnet. “Alle vet at Jesus var en palestiner.”Palestinerne er ‘etterkommere av Jesus’“. Det kommer til og med fra øverste hold: “Jesus var en palestiner“, sa Yasser Arafat mer enn én gang.

Nå skal palestinske myndigheter prøve å overbevise pave Frans, kan det virke som. President Mahmoud Abbas har en “Presidentens høyere komité for kirkesaker”. Denne komitéen har bedt “Palestinian Museum” lage en utstilling i forbindelse med pavebesøket.

I mangel på arkeologiske funn eller skriftlige kilder som gjør Jesus til palestiner, har de palestinske kunstnerne valgt å misbruke klassiske malerier av Jesus.

Utstillingen vil henge på Manger Square i Betlehem, opplyser Palestinian Museum på sin nettside. Det er uklart om kunstnerne har konferert med noen kristne som kan føle seg støtt av prosjektet. I 2006 ble Israel nødhavn for nordmenn etter at palestinere gikk til angrep etter karikaturer av Muhammed i skandinaviske medier.

Originalen av Caravaggios maleri av Thomas og Jesus fra 1602.
Originalen av Caravaggios maleri av Thomas og Jesus fra 1602.
I palestinske myndigheters versjon setter Thomas fingeren inn i, ikke i et sår på Jesu side, men i såret til en skadet palestiner.
I palestinske myndigheters versjon setter Thomas fingeren inn i, ikke i et sår på Jesu side, men i såret til en skadet palestiner.
I Carracis maleri fra 1606 sørger kvinnene over den døde Jesus.
I Carracis maleri fra 1606 sørger kvinnene over den døde Jesus.
I Murillos maleri fra 1670 helbreder Jesus den syke ved Betesda-dammen.
I Murillos maleri fra 1670 helbreder Jesus den syke ved Betesda-dammen.
I palestinske myndigheters versjon er dammen hvor troende jøder, i følge Det nye testamentet, opplevde englebesøk fjernet, og erstattet med en betongmur og en palestinsk mann.
I palestinske myndigheters versjon er dammen hvor troende jøder, i følge Det nye testamentet, opplevde englebesøk fjernet, og erstattet med en betongmur og en palestinsk mann.
Rembrandt malte ofringen av Isak i 1635.
Rembrandt malte ofringen av Isak i 1635.
Palestinske myndigheter domineres av muslimer som tror at Abraham ofret Ishmael og ikke Isak. Likevel har også dette bildet blitt manipulert. Her er det en israelsk soldat som har gått inn i Abrahams sted.
Palestinske myndigheter domineres av muslimer som tror at Abraham ofret Ishmael og ikke Isak. Likevel har også dette bildet blitt manipulert. Her er det en israelsk soldat som har gått inn i Abrahams sted.

Bildene i MIFFs presentasjon av kunstprosjektet er hentet fra Palestinian Media Watchs omtale.

Forrige artikkelIsraelske araberes holdninger noe bedret
Neste artikkelIsraelske pilegrimer til Tunisia
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.