– Vi er forenet mot sionistfienden

Hamas’ tidligere statsminister på Gaza, Ismail Haniyeh, sier hensikten med å bli forsonet med Fatah er å stå sammen mot Israel. Han mener voldelig motstand gjennom en ny intifada er veien til å ”frigjøre Palestina”.

Hamas-minister inntil mandag, Ismail Haniyeh, snakker om å
Hamas-minister inntil mandag, Ismail Haniyeh, snakker om å "frigjøre Palestina" gjennom væpnet motstandskamp. (Foto: Skjermdump fra PMW / Youtube.)

De siste dagene før den felles palestinske regjeringen som er støttet av både Fatah og Hamas ble innsatt, kom den inntil da sittende regjeringslederen for regimet på Gaza med flere uttalelser om hvordan han ser på veien videre.

 

– Hovedfienden er Israel

I en tale i Rafah 27. mai uttalte Haniyeh at hensikten med forsoningen med Fatah er å stå sammen mot Israel, ”sionistfienden”. Det skrev de palestinske selvstyremyndighetenes offisielle dagsavis Al-Hayat Al-Jadida 28. mai.

”[Haniyeh] fortalte i går en stor mengde støttespillere [av Hamas] at forsoningen er ment å forene det palestinske folket mot hovedfienden, sionistfienden, og å fortsette motstanden”, skrev den arabiske avisen.

Palestinian Media Watch (PMW) har oversatt tekstutdraget til engelsk.

 

Vil erobre Israel gjennom intifada

29. mai uttalte Haniyeh på Hamas’ offisielle tv-kanal, Al-Aqsa TV, at Hamas har som mål å ødelegge Israel gjennom voldshandlinger.

“Vi mener forhandlingenes og fredssamtalenes vei har kommet til en ende, og at motstanden som frigjorde Gaza og forsvarte Gaza [intifadaen fra 2000-2005], kan frigjøre Vestbredden og resten av de palestinske landområdene, om Allah vil. De som frigjorde Gaza, med Allahs hjelp, kan frigjøre Jerusalem, Vestbredden og resten av Palestina”, sa Haniyeh.

Han definerte ikke innholdet i uttrykket ”resten av Palestina”, men når Gaza, Vestbredden og Jerusalem allerede er nevnt, er det kun det øvrige Israel etter linjene fra før 1967 som gjenstår.

 

– Partnerskap i motstandsvåpenet

PMW forteller også at det uavhengige palestinske nyhetsbyrået Ma’an 28. mai siterte Haniyeh på at enheten med Fatah innebærer partnerskap på flere områder, deriblant ”beskyttelse av motstandsprosjektet” og ”motstandens våpen”.

”[Forsoningen] betyr reelt partnerskap i ledelsesinstitusjonene, anerkjennelse av de nasjonale prinsippene, beskyttelse av motstandsprosjektet, beskyttelse av motstandsvåpenet, og [felles] tiltak med hele folket vårt for frigivelse av fanger og av Jerusalem,” sa Haniyeh.

 

Skryter av rakett-terroristene

Mandag, samme dag som den nye PA-regjeringen ble innsatt, uttalte Haniyeh at Hamas’ væpnede brigade var ”i god tilstand”. Han gikk langt i å fastslå at den væpnede fløyen av

Hamas vil bestå til tross for forsoningen med Fatah, skriver Times of Israel.

Haniyeh sa det var ”en historisk dag for det palestinske folket” da regjeringen ble innsatt, og han roste samtidig Hamas’ væpnede styrker.

– Jeg er ikke bekymret for motstanden, den er i god tilstand. I dag finnes det en hær i form av Izz ad-Din al-Qassam Brigadene. Den er avansert, og motstanden er avansert, sa han.

Izz ad-Din al-Qassam Brigadene er den væpnede fløyen av Hamas. De senere årene har de stått bak tusenvis av rakettangrep fra Gaza mot Israel.

 

Her kan du lese Hamas’ grunnlagsdokument, der det klart går frem at målet deres er å eliminere Israel.

 

Her kan du se video av Ismail Haniyehs uttalelser på Hamas’ tv 29. mai, tekstet av PMW:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gbjaiwZ_Ouo[/youtube]

Forrige artikkelMIFFs klage på norskeksamen
Neste artikkel10.000 raketter er lagret i Gaza
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/