– Hvetebrødsdagene er allerede over for Fatah og Hamas

Bare noen dager etter at den palestinske samlingsregjeringen ble innsatt, slåss partene om penger og arresterer hverandre.

Samarbeidet mellom Mahmoud Abbas' Fatah og Ismail Haniyehs Hamas slår allerede sprekker. (Foto: Skjermdump fra Press TV.)
Samarbeidet mellom Mahmoud Abbas' Fatah og Ismail Haniyehs Hamas slår allerede sprekker. (Foto: Skjermdump fra Press TV.)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Journalist og kommentator Avi Issacharoff skriver i Times of Israel at ”hvetebrødsdagene” allerede ser ut til å være over for de nye regjeringspartnerne Fatah og Hamas. Det tok bare to dager før idyllen i det palestinske samarbeidet var brutt, forteller han.

 

Hindret utbetalinger av lønn

Den første krisen som oppsto gjaldt lønnsutbetalinger i Gaza. Siden Hamas overtok styringen på Gaza-stripen i 2007, har nærmere 50.000 tidligere PA-ansatte palestinere fortsatt å heve full lønn fra de palestinske selvstyremyndighetene, uten å gjøre noen jobb. Deres stillinger ble fylt av nesten 40.000 nye offentlig ansatte, som ble lønnet av Hamas. Men de siste to månedene Hamas-regjeringen styrte, hadde de ikke økonomi til å utbetale lønn til sine ansatte. Den økonomiske krisen i organisasjonen skyldtes blant annet stengningen av en rekke smuglertunneler mellom Sinai-halvøya og Egypt.

Etter forsoningsavtalen skal de to bevegelsene nedsette en kommisjon som skal fastsette lønnsnivået for Hamas’ ansatte i Gaza etter samme kriterier som gjelder for Fatahs ansatte på Vestbredden, og samle dette under én administrasjon. Men inntil denne jobben er gjort, får ikke Hamas’ medarbeidere lønn. Reaksjonene har ikke uteblitt.

Da de PA-ansatte i Gaza kom til bankene for å heve sin lønn som vanlig onsdag, stilte Hamas-arbeidere seg i veien og hindret dem fysisk i å komme inn i bankene, og bort til minibankene. Hamas’ politistyrker ble tilkalt da det ble tilløp til slåsskamp, og begge parter ble bortvist fra bankene. Torsdag var bankene stengt. Torsdag kveld sendte Hamas ut en kunngjøring om at de hadde fått støtte fra Qatar, og at de Hamas-ansatte ville få sin lønn utbetalt derfra inntil den nye administrasjonen er på plass. Fatah-leder og PA-president Abbas etterkom ikke presset om å utbetale lønn til Hamas-medarbeiderne i ventetiden.

 

Arresterte hverandre

Den neste kristen gjaldt Hamas’ politiske og militante aktivitet på Vestbredden. De siste dagene har Hamas-aktivister i Hebron forsøkt å organisere massedemonstrasjoner i forbindelse med Naksa-dagen, minnedagen for nederlaget araberne led under Seksdagerskrigen i 1967. De palestinske selvstyremyndighetenes sikkerhetsstyrker arresterte på to dager fem Hamas-aktivister i Hebron, og innkalte tre andre til avhør. Det hele endte med at massedemonstrasjonene ble avlyst.

I Gaza arresterte Hamas’ sikkerhetsstyrker en leder innen Fatah som var på vei gjennom grenseovergangen Rafah.

”Disse hendelsene skaper de første små, men betydningsfulle sprekkene i den palestinske enheten, og etterlater spørsmålstegn ved om forsoningsavtalen kan bli varig,” skriver Issacharoff.

Forrige artikkelHer er kunnskapsministerens svar på eksamenskritikken
Neste artikkel– Abbas må avvæpne Hamas
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/