Norge avlyser giverlandsmøte

Utenriksminister Børge Brende avlyser møte i Giverlandsgruppen denne uken. (Foto: Astrid Verst, UD)
Utenriksminister Børge Brende avlyser møte i Giverlandsgruppen denne uken. (Foto: Astrid Verst, UD)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Landene som gir bistand til de palestinske selvstyremyndighetene skulle etter planen hatt møte i Oslo 25. juni. Representanter for myndighetene i både Israel, de palestinske områdene, USA, EU og mange andre skulle ha deltatt i møtet. Men Norge, som leder giverlandsgruppen, har ifølge Ha’aretz avlyst møtet i lys av den situasjonen som er skapt av at tre israelske gutter har blitt kidnappet av palestinske terrorister.

Hovedtemaet for det avlyste giverlandsmøtet skulle ha vært palestinsk økonomisk utvikling.

Ifølge Ha’aretz mente norske myndigheter at møtet ville komme til å måtte avlyses som konsekvens av den palestinske Hamas-støttede samlingsregjeringen, men etter samtaler mellom Israel, palestinerne og USA var det blitt klart at Israel ikke ville boikotte møtet. Derfor fortsatte planleggingen av møtet, inntil realitetene forandret seg etter at tre israelske tenåringsgutter torsdag kveld ble kidnappet på Vestbredden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 

– Vil ikke gjøre møtet til brytekamp

En israelsk diplomat sier til Ha’aretz at Norges utenriksminister Børge Brende søndag fikk telefon fra Israels utenriksminister Avigdor Lieberman, som ba ham om å utsette giverlandsmøtet til september, i lys av situasjonen i Israel. Lieberman sa til Brende at atmosfæren i øyeblikket var for anspent til at det etter Israels syn var passende å avholde møtet nå.

– Det er meningen at dette skal være en profesjonell konferanse, og vi ønsket ikke å gjøre den til en politisk brytekamp mellom oss og palestinerne, sier en israelsk diplomat.

Etter samtalen mellom Lieberman og Brende, skal det norske utenriksdepartementet ha kommunisert med PA og USA og funnet ut at ingen av dem hadde noe spesielt ønske om at konferansen måtte avholdes under de nåværende omstendigheter.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag