PLO på vei mot FN-domstolen

Palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat går nå i spissen for å samle oppslutning innen PLO om å søke medlemskap for palestinerne i den internasjonale straffedomstolen i Hague. Tirsdag besøkte PA-regjeringens utenriksminister domstolens hovedkvarter.
Den internasjonale straffedomstolen i Haag. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Den internasjonale straffedomstolen i Haag. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

De palestinske selvstyremyndighetenes utenriksminister Riad al-Malki besøkte tirsdag den internasjonale straffedomstolen i Haag, hvor han anklaget Israel for å ha begått krigsforbrytelser i krigen mot Hamas og oppfordret domstolen til å åpne sak mot landet. Det skriver Jerusalem Post.

Dette skjer samtidig som sterke krefter blant palestinerne presser på for å få PA-myndighetene til å søke medlemskap hos den internasjonale institusjonen. Et slikt medlemskap vil gi dem mulighet til å selv fremme initiativer til rettslige anklager mot Israel – vel å merke hvis de lykkes med å få tillatelse til dette fra FNs sikkerhetsråd, noe som vil være nødvendig fordi Israel ikke er medlem av straffedomstolen. Et palestinsk medlemskap vil naturlig nok også åpne for at palestinerne selv vil risikere å stå overfor anklager om krigsforbrytelser.

Ha’aretz skriver at Saeb Erekat, forhandlingslederen til selvstyremyndighetene, nå står i spissen for å mobilisere bredest mulig innen PLO til å søke medlemskap for ”staten Palestina”. Kilder i Ramallah sier at både medlemmer av PLOs styringskomité, Fatahs sentralkomité, og ledere for andre PLO-organisasjoner er blant underskriverne på Erekats søknad. Den palestinske utenriksministeren som er på besøk i Haag skal også ha skrevet under. Erekat legger nå press på Hamas og Islamsk Jihad om å bli med på å signere søknaden.

PA-president Mahmoud Abbas har signert en rekke søknader om medlemskap i internasjonale institusjoner etter at fredsforhandlingene tok slutt i april. Men han har tidligere sagt at han likevel er imot å søke medlemskap i den internasjonale straffedomstolen, på grunn av den internasjonale motstanden han vet dette vil vekke.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise