– Abbas’ plan vil føre til nye terrorangrep

Mahmoud Abbas vil bruke araberlandene, USA og FN til å forsøke å tvinge Israel til å akseptere palestinernes premisser for nye fredsforhandlinger. Han legger nå frem en plan om israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden innen tre år. – Dette ville føre til rakett- og granatangrep mot Ben Gurion-flyplassen, sier forsvarsminister Moshe Ya’alon.

Forsvarsminister Moshe Ya'alon ser Abbas' plan som en åpning for terror mot Sentral-Israel. (Foto: Wikimedia Commons)
Forsvarsminister Moshe Ya'alon ser Abbas' plan som en åpning for terror mot Sentral-Israel. (Foto: Wikimedia Commons)

De palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas er i disse dager i ferd med å legge frem en ny plan for å oppnå en tostatsløsning innen tre år. Planen legger opp til en ny ni måneders periode med fredsforhandlinger, der Abbas krever at de første 90 dagene skal settes av til utelukkende å diskutere seg frem til landegrensene for en palestinsk stat.

Abbas vil legge planen frem for de arabiske landenes utenriksministre på møtet i Den arabiske liga 7.-9. september. Saudi-Arabia og Egypt har allerede uttrykt støtte til planen, og PA ser optimistisk på å få støtte fra resten av de arabiske landene.

Den førstkommende helgen skal sjefsforhandler Saeb Erekat og etterretningssjef Majed Faraj presentere planen for den amerikanske utenriksministeren John Kerry i Washington.

Etter planen skal grensespørsmålet være avgjort etter tre måneder med forhandlinger, og andre temaer skal tas opp i samtalene etter dette. Det inkluderer store spørsmål som 1948-flyktningene og deres etterkommeres ”rett til å vende tilbake”, Jerusalems status, bosetningene, sikkerhetssituasjonen og vannressursene. Fordi grensespørsmålet vanskelig kan behandles totalt isolert fra de andre temaene, har Israel tidligere motsatt seg en slik temainndeling. For å i det hele tatt sette i gang forhandlingene, krever palestinerne dessuten byggestans i bosetningene mens samtalene om grensene pågår, og løslatelse av flere palestinske fanger, skriver Ha’aretz.

 

Truer med ensidig FN-frieri

Dersom Israel ikke vil akseptere Abbas’ plan betingelsesløst ved hjelp av press fra araberlandene og USA, planlegger Abbas å henvende seg ensidig til FN og presentere planen overfor FNs sikkerhetsråd. Målet vil da være å få sikkerhetsrådet til å vedta en resolusjon om å opprette en palestinsk stat etter 1967-linjene. Dersom amerikanerne skulle nedlegge veto der, noe man anser som det eneste sannsynlige utfallet, vil palestinerne gå videre til FNs generalforsamling med det samme forslaget. Etter dette vil PAs plan være å gå videre i statsbyggingsprosessen ved ensidig å søke medlemskap i FN-organisasjoner, og trekke Israel for den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser.

Slik planlegger Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene å forsøke å bruke både araberlandene, USA og FN til å presse Israel inn i forhandlingssamtaler som ensidig er lagt opp etter palestinernes premisser.

Times of Israel oppsummerer Abbas’ budskap til Israel slik: ”Gi oss et kart over det fremtidige Palestina, ellers blir det internasjonal fordømmelse og slutt på sikkerhetsstyrkenes samarbeid på Vestbredden”. PA har gitt Israel frist til utgangen av året for å svare på om de aksepterer planen.

 

– Planen ville føre til raketter og granater

Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon uttalte tirsdag at en diplomatisk prosess der målet er at Israel skal gjøre full tilbaketrekking fra Vestbredden, slik Abbas går inn for, ville føre til ”at raketter og granater ville bli avfyrt mot Ben Gurion-flyplassen”. Det skriver Jerusalem Post.

Han tok opp temaet i en tale under en konferanse i Tel Aviv. Ya’alon sa at når man vurderer en plan for en diplomatisk prosess, må man huske at alle Israels tidligere tilbaketrekkinger fra landområder har ført til at terrorister har tatt over kontrollen. Han viste til Hamas’ overtakelse av Gaza som det fremste eksemplet, og poengterte at terroraktiviteten florerte også på Vestbredden inntil Israel tok omfattende grep for å få bukt med problemet.

Ya’alon mente at Israel burde lete ”utenfor boksen” etter en ny diplomatisk prosess, og antydet at den nye strategiske interessen for samarbeid mellom Israel og de moderate arabiske statene kunne være en nøkkel.

Forrige artikkelIngen palestinere hadde gjort krav på det eksproprierte landområdet
Neste artikkelForsøkte å kjøre over soldater
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/