Roser palestinernes arbeidsvilkår hos israelerne

“Når palestinske arbeidere har mulighet til å arbeide for israelske arbeidsgivere, er de raske med å si opp jobben hos sine palestinske arbeidsgivere.” Du vil bli overrasket når du ser hvilken avis som skriver dette!

De palestinske arbeiderne ved SodaStream-fabrikken har mye bedre arbeidsbetingelser enn det de kunne fått hos en palestinske arbeidsgiver. (Illustrasjonsfoto: CC BY-SA HonestReporting.com, flickr.com)
Hundrevis av palestinere jobbet på SodaStream-fabrikken på Vestbredden før den ble flyttet. (Foto: HonestReporting.com)

Det er den offisielle avisen i de palestinske selvstyremyndighetene, Al-Hayat Al-Jadida, som innleder en artikkel slik 21. september.

“Forklaringen er lønn og andre rettigheter,” fortsetter avisen.

Konklusjonen til Al-Hayat Al-Jadida, etter å ha intervjuet et representativt utvalg palestinske arbeidere er klar: Palestinerne får “mye høyere lønninger” når de jobber for israelske selskaper på Vestbredden enn når de jobber for palestinske. Palestinerne får også sykeforsikring og reisekostnader dekker, noe de som regel ikke får i palestinske selskap.

– De eneste tilfeller hvor en palestinsk arbeider ikke får lønnen som den israelske arbeidsgiveren har bestemt for ham, er i de tilfeller hvor mellommannen er palestiner, sier palestineren Muhammad Hassan fra Jordan-dalen. Han jobber i landbrukssektoren i en israelsk bosetning, og tjener dobbelt så mye som palestinske kollegaer som jobber i palestinsk landbrukssektor.

Fuad Qahawish, som jobber som kelner i palestinsk restaurant, forteller at hans venner som jobber for israelere tjener dobbelt så mye.

– Etter at jeg ble skadet, får jeg lønn gjennom forsikringen. Arbeidsbetingelsene er veldig gode, og inkluderer transport, sykeforsikring og pensjon. Disse tingene får du ikke hos en palestinsk arbeidsgiver, sier Thaer Al-Louzi til avisen.

– Vi har årlig ferie og ubegrenset mulighet til sykefravær på opptil 99 dager i året, sier Khalil Qteit som jobber for en israelsk aluminiumfabrikk i Mishor Adumim, en israelsk industrisone på Vestbredden. Han forteller også at de får reisekostnader dekket, overtidsbetaling og bedriften setter inn ekstra penger til pensjonsparing.

– Det er uforståelig at en palestinsk arbeider skal få sine fulle rettigheter hos israelske arbeidsgivere, men ikke fra palestinske, sier Wael Nazif, leder for en fagforening i Jeriko-området (Union of Palestinian Workers’ Organizations).

Israel har presset sine selskaper på Vestbredden til å betale israelsk minstelønn til palestinske arbeidstakere. Palestinske selvstyremyndigheter har også et vedtak om minstelønn, men kravet blir ikke fulgt opp av myndighetene. “Dermed blir arbeideren utsatt for potensiell utnytting,” skriver Al-Hayat Al-Jadida.

Gjengivelsen fra den palestinske avisen bygger på en engelsk oversettelse av Palestinian Media Watch.

 

Forrige artikkelNRK lar biskop Tutu tute løgn
Neste artikkelGrorud gjorde vedtak i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.