Fornærmende ord av Abbas i FN

USA mener talen Mahmoud Abbas holdt i FN var fornærmende og virker mot sin hensikt. I Israel ble det enda sterkere reaksjoner.

PA-president Mahmoud Abbas talte i FN 26. september 2014. (Foto: Amanda Voisard, FN)
PA-president Mahmoud Abbas talte i FN 26. september 2014. (Foto: Amanda Voisard, FN)

Presidenten i de palestinske selvstyremyndighetene, PA, holdt fredag 26. september 2014 en tale i FNs generalforsamling. Der sa han blant annet at Israel har ført en folkemords-krig (war of genocide) i Gaza i sommer. Han sa at Israel planlegger en ny “nakba” (ordet er brukt om at ca. 700.000 palestinere flyktet fra Israel i 1948). Han sa at ødeleggelsene som Israel slapp løs, er uten sidestykke i moderne tid (unmatched in modern times).

Han sa at Israel ikke er interessert i å leve i fred med sine naboer.

Han sa også at han går inn for at han vil forsøke å få til en FN-resolusjon som setter en tidsfrist for når Israel skal ha trukket seg ut av Vestbredden og Øst-Jerusalem. [Dette vil han da at Israel skal gjøre uten at det blir noen ordentlig avtale som sikrer at Israel kan leve i fred etter en slik tilbaketrekning]

USA reagerte på talen ved å si at den er fornærmende og virker mot sin hensikt.

I Israel støttet Meretz, Israels “SV”, Abbas. De fleste andre reagerer negativt på den. Opposisjonslederen Isaac Herzog fra det israelske Arbeiderpartiet at Abbas’ tale var skuffende og full av løgn, men ikke overraskende, for Abbas er ingen venn av Israel. Men han mente at det tross alt er bedre for Israel å ha å gjøre med PA og Abbas enn med Hamas.

 

Netanyahu til USA

Statsminister Benjamin Netanyahu reiste søndag morgen til USA. Han skal tale i FN og blant annet svare på Abbas’ “løgner”. Han skal samtale med president Obama og FNs generalsekretær Ban Ki-Moon.

Kanskje enda mer interessant er det at han skal treffe Indias statsminister, Narenda Modi. Det er første gang på mer enn ti år at Israels og Indias statsminister møtes, men Israel har hatt utstrakte forbindelser i handel og på annen måte.

 

Kilder: To ulike artikler fra Jerusalem Post, en artikkel fra Times of Israel og en artikkel på Yedioth Aharonoth, alle tatt ut 27. september 2014.

 

Forrige artikkelHør foredraget til George Deek
Neste artikkelOdd Sverre Hove i MIFF Stavanger: Den aktuelle situasjonen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no