1 av 4 palestinere er helt eller delvis positive til IS

Blant palestinerne er det sterkere støtte og mindre motstand mot Islamsk Stat (IS) enn i andre arabiske land.

Deltakernes svar på spørsmålet: Har du generelt et positivt eller negativt syn på ISIL? (ISIL er en annen betegnelse på IS)
Deltakernes svar på spørsmålet: Har du generelt et positivt eller negativt syn på ISIL? (ISIL er en annen betegnelse på IS)

Doha er hovedstaden i den arabiske oljestaten Qatar. Doha Institute for Reseach and Policy studies  har intervjuet 5.100 respondenter i syv arabiske land og blant syriske flyktninger i Libanon, Jordan og Tyrkia.

Her er noen tall fra en undersøkelse som ble publisert 11. november 2014. Her ble det blant annet tatt opp respondentenes holdning til den islamske staten (IS). Feilmarginen er +- 4 %.

På spørsmål om holdningen til IS, svarte 11 % at de var positive eller positive til en viss grad til den. 13 % der negative til en viss grad, 72 % er negative. 4 % “vet ikke”.

De fleste landene i undersøkelsen ligger nokså nær dette gjennomsnittet. Det er to grupper som skiller seg ut: I Libanon er 0 % positive til IS, 1 % er negative til en viss grad, 98 % er negative.  1 % “vet ikke”. Den andre veien, som mindre negative enn andre til IS, skiller folk i “Palestina” (Vestbredden og Gaza) seg sterkt ut. 4 % finner IS positiv, hele 20 % “positiv til en viss grad”, 36 % negativ til en viss grad, 36 % negativ og 3 % “vet ikke”.

På spørsmålet om holdningene til luftangrepene mot IS, svarte 26 % at de støtter dem sterkt, 33 % til at de støtter dem. 26 % er imot, 12 % sterkt imot, 4 % vet ikke. Blant palestinerne er motstanden noe sterkere og støtten noe lavere enn gjennomsnittet, men ikke dramatisk. I Libanon er støtten sterkest, med Irak på annenplass.

På spørsmål om hvordan man oppfatter USAs politikk mot den arabiske regionen, svarer 8 % positiv, 12 % positiv til en viss grad, 15 % negativ til en viss grad, 58 % negativ og 7 % “vet ikke”. I Irak og Saudi-Arabia er oppfatningen noe mer positiv enn gjennomsnittet.

 

Potensiell fare

Den sterke støtten til og lave motstanden mot IS blant palestinerne (langt færre palestinere enn andre arabere er entydig negative til IS) kan etter hvert få betydning for situasjonen for Israels vedkommende. Denne sorten tall er nok blitt registrert hos IS, og vi må regne med at de vil forsøke å fiske i rørt vann. Økt radikalitet vil rimeligvis bidra til økt vold og gjøre motstanden mot en ekte fred enda sterkere.

Spørsmålet som ble stilt: Hvordan vurderer du utenrikspolitikken til USA i forhold til den arabiske regionen?
Spørsmålet som ble stilt: Hvordan vurderer du utenrikspolitikken til USA i forhold til den arabiske regionen?
Spørsmålet som ble stilt: Støtter du eller er du imot militære luftangrep av den amerikanskledede internasjonale koalisjonen mot islamistiske militante grupper, inkludert ISIL og andre grupper i Irak og Syria?
Spørsmålet som ble stilt: Støtter du eller er du imot militære luftangrep av den amerikanskledede internasjonale koalisjonen mot islamistiske militante grupper, inkludert ISIL og andre grupper i Irak og Syria?
Forrige artikkelSteinkasting og anspent stemning i Jerusalem
Neste artikkelNår ekstremistene kler seg i prestekrage
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no