Palestinerne får observatørstatus i straffedomstolen

De palestinske selvstyremyndighetene fikk mandag observatørstatus i Den internasjonale straffedomstolen. Dermed fortsetter Abbas’ alenegang mot FN-systemet.

Den internasjonale straffedomstolens bygning i Haag, Nederland. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Den internasjonale straffedomstolens bygning i Haag, Nederland. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Da de 122 medlemslandene i Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser åpnet sitt pågående to uker lange møte mandag denne uken, vedtok de å gi de palestinske selvstyremyndighetene status som observatører under møtet. Det forteller nyhetsbyrået AP, som gjengis av blant andre Ha’aretz. Dermed har palestinerne tatt enda et skritt i retning av statsbygging uten noen fremforhandlet avtale med Israel.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har gjentatte ganger snakket om å søke medlemskap i straffedomstolen, vinklet som en trussel om å bruke et slikt medlemskap til å anklage Israel for angivelige krigsforbrytelser.

PAs ambassadør til FN, Riyad Mansour, sier at den palestinske regjeringen er på vei i denne retningen, men at det vil være ”enda et skritt i prosessen”, og at tidspunktet for å søke fullt medlemskap vil avgjøres av president Abbas.

– Vi har lenge oppfordret palestinerne til å bli med i straffedomstolen, fordi dette ville kunne åpne muligheten for å oppnå rettferdighet i alvorlige forbrytelser begått av alle sider, kommenterer rådgiver i internasjonal lov Balkees Jarrah fra Human Rights Watch.

Tidligere i høst uttalte palestinernes egen representant i FNs Menneskerettighetsråd at det slett ikke er så sikkert at palestinerne ville være tjent med å gå til søksmål mot israelere i domstolen. Det kunne lett slå tilbake på dem selv, ved at anklager også kunne bli rettet mot dem, innrømmet han.

Russland, Kina og India har også fått innvilget observatørstatus under møtet som pågår, da disse landene ikke har ratifisert Roma-vedtektene som medlemskapet i straffedomstolen bygger på.

Forrige artikkelYa’alon: Vi stanser terror fra Tyrkia og Gaza
Neste artikkelAvverget terrorangrep i bosetning på Vestbredden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/