Palestinerne får observatørstatus i straffedomstolen

De palestinske selvstyremyndighetene fikk mandag observatørstatus i Den internasjonale straffedomstolen. Dermed fortsetter Abbas’ alenegang mot FN-systemet.
Den internasjonale straffedomstolens bygning i Haag, Nederland. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Den internasjonale straffedomstolens bygning i Haag, Nederland. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Da de 122 medlemslandene i Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser åpnet sitt pågående to uker lange møte mandag denne uken, vedtok de å gi de palestinske selvstyremyndighetene status som observatører under møtet. Det forteller nyhetsbyrået AP, som gjengis av blant andre Ha’aretz. Dermed har palestinerne tatt enda et skritt i retning av statsbygging uten noen fremforhandlet avtale med Israel.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har gjentatte ganger snakket om å søke medlemskap i straffedomstolen, vinklet som en trussel om å bruke et slikt medlemskap til å anklage Israel for angivelige krigsforbrytelser.

PAs ambassadør til FN, Riyad Mansour, sier at den palestinske regjeringen er på vei i denne retningen, men at det vil være ”enda et skritt i prosessen”, og at tidspunktet for å søke fullt medlemskap vil avgjøres av president Abbas.

– Vi har lenge oppfordret palestinerne til å bli med i straffedomstolen, fordi dette ville kunne åpne muligheten for å oppnå rettferdighet i alvorlige forbrytelser begått av alle sider, kommenterer rådgiver i internasjonal lov Balkees Jarrah fra Human Rights Watch.

Tidligere i høst uttalte palestinernes egen representant i FNs Menneskerettighetsråd at det slett ikke er så sikkert at palestinerne ville være tjent med å gå til søksmål mot israelere i domstolen. Det kunne lett slå tilbake på dem selv, ved at anklager også kunne bli rettet mot dem, innrømmet han.

Russland, Kina og India har også fått innvilget observatørstatus under møtet som pågår, da disse landene ikke har ratifisert Roma-vedtektene som medlemskapet i straffedomstolen bygger på.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise