Israel frigir palestinske skattepenger

Siden januar har Israel holdt tilbake skattepengene de innkrever på vegne av de palestinske selvstyremyndighetene, i protest mot deres ensidige skritt mot statsdannelse. Fredag ble det kjent at midlene nå frigis, av humanitære hensyn og av hensyn til stabiliteten i regionen.

Den internasjonale straffedomstolens bygning i Haag, Nederland. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Den internasjonale straffedomstolens bygning i Haag, Nederland. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

De palestinske selvstyremyndighetenes ensidige skritt mot statsdannelse uten å ville gå veien om forhandlingsbordet var et av elementene som fikk de amerikanskledede fredsforhandlingene til å skjære seg for ett år siden. Israel ønsker en framforhandlet løsning på konflikten med palestinerne og ser på selvstyremyndighetenes søknader om medlemskap i internasjonale institusjoner for stater som provoserende, ensidige skritt mot statsdannelse. I desember fikk de observatørstatus ved Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser. Da de i januar i år leverte søknad om fullt medlemskap, med mål om å få åpnet sak mot Israel derreagerte de israelske myndighetene med et mottiltak – å holde tilbake skattepenger og tollavgifter som de rutinemessig innkrever på vegne av de palestinske myndighetene. Siden januar er det litt over fire milliarder kroner som har blitt innkrevd av Israel og som ikke har blitt overført til PA som resultat av dette tiltaket.

 

Gjenstarter overføringene

Fredag kveld ble det kjent at Israel nå avslutter tilbakeholdelsen av skattepengene, til tross for at den palestinske søknaden til den internasjonale domstolen står ved lag. Statsministerens kontor opplyste om det i en pressemelding, ifølge Jerusalem Post og Reuters. Netanyahus kontor vedtok å gjenstarte pengeoverføringene på anbefaling fra forsvarsministeren, forsvaret og etterretningstjenesten. De tilbakeholdte midlene for månedene som har gått, vil bli brukt til å balansere de palestinske myndighetenes gjeld for tjenester som strøm, vann og sykehustilbud som Israel har levert til den palestinske befolkningen. For hver måned er det litt over en milliard kroner som innkreves via Israel og så overføres til PA. Disse overføringene igangsettes igjen fra nå.

 

– Humanitær og helhetlig vurdering

”Beslutningen er tatt blant annet av humanitære hensyn, og av en helhetlig vurdering av hva som tjener Israels interesser på dette punktet”, sto det i pressemeldingen.

– Når tilstanden i Midtøsten stadig forverres, kreves det av oss at vi handler ansvarlig og veloverveid, samtidig som vi bestemt fortsetter kampen mot ekstremistiske elementer, uttalte Netanyahu.

PA-myndighetene har kuttet lønningene til offentlig ansatte med 40 prosent de siste månedene. Skatteoverføringene utgjør to tredjedeler av driftsbudsjettet deres, så situasjonen har blitt mer kritisk fra måned til måned. Dette anses å ha vært med på å øke faren for uro og vold på Vestbredden. Israels behov for å bedre forholdet til USA er også en mulig medvirkende forklaring, skriver Jerusalem Post.

Forrige artikkelErlend Wiborg forklarer hvorfor han er Israel-venn
Neste artikkelAntijødisk konspirasjonsteoretiker besøker Litteraturhuset
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/