Onsdag blir ”Palestina” medlem av ICC

De palestinske selvstyremyndighetene tas onsdag opp som fullverdig medlem av Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser. Det er likevel sannsynlig at truslene deres om å trekke Israel for retten ikke blir noe av i denne omgang.

Den internasjonale straffedomstolen i Haag. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Den internasjonale straffedomstolen i Haag. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

I desember 2014 ble den ikke-opprettede ”staten Palestina” akseptert som observatør i Den internasjonale straffedomstolen for krigsfrobrytelser (ICC). 31. desember underskrev Mahmoud Abbas på en erklæring om at regjeringen hans vil ”akseptere ICCs lovgivning, med den hensikt å identifisere, rettsforfølge og dømme de som har begått krigsforbrytelser på okkupert palestinsk land”. Fra Israels side er det en provokasjon både at det palestinske lederskapet tar ensidige skritt mot statsdannelse ved å søke medlemskap i internasjonale organisasjoner i stedet for å sette seg ved forhandlingsbordet med Israel – og at de truer med å trekke rettsstaten Israel for straffedomstolen som et pressmiddel i konfliktsituasjonen.

I begynnelsen av januar ble de palestinske selvstyremyndighetenes tilslutning til Roma-vedtektene anerkjent av ICC. Det er Roma-vedtektene som danner det juridiske grunnlaget for ICC.

1. april tas de opp som offisielt fullverdig medlem av domstolen.

 

– Ikke sannsynlig med rettssaker i nær framtid

Allerede fra januar har de varslet at det pågår arbeid med å forberede saker mot Israel som de tenker å fremme for ICC. Likevel er det stor sannsynlighet for at det vil drøye før slike saker opprettes.

En årsak til det skal ifølge Jerusalem Post være at det foreligger en hemmelig avtale mellom Israel og PA, som lå bak den israelske beslutningen om å avslutte tilbakeholdelsen av palestinske skattepenger i forrige uke. Dersom Israel skal fortsette å overføre de månedlige skatte- og tollavgiftspengene de rutinemessig innkrever på vegne av PA, skal PA ha akseptert å ikke bidra til å eskalere konfliktnivået ytterligere ved å love å droppe ideen om å bryte sikkerhetssamarbeidet med Israel på Vestbredden, og ved å legge bort planene om saker mot Israel ved krigsforbryterdomstolen.

 

– Ingen av partene ønsker eskalering på Vestbredden

Times of Israels diplomatiske korrespondent Raphael Ahren skriver i en analyse at uansett hva slags avtale som måtte foreligge, har ingen av partene noen interesse av å eskalere konfliktnivået dramatisk på nåværende tidspunkt. PA er selvfølgelig klar over farene for at Israel kan svare på nye provokasjoner ved å gjeninnføre frysingen av skattepengene, og Israel er like klar over at PA vil kunne besvare dette ved å boikotte det viktige sikkerhetssamarbeidet som sørger for ro og orden på Vestbredden. Derfor konkluderer han med at betydningen av morgendagens medlemsopptakelse i ICC blir av rent teknisk art – og neppe får praktiske konsekvenser.

Det er bestemt at skattepengene som har blitt tilbakeholdt siden nyttår skal frigis, men delvis i form av betaling av palestinsk gjeld til Israel. En av årsakene til at pengeoverføringen rent praktisk ikke har funnet sted ennå, er at partene er uenige om størrelsen på strømregningen. PA mener Israel tar for høye priser, og prøver å få senket summen, skriver Times of Israel.

Forrige artikkelRekordmange kvinner og arabere i det 20. Knesset
Neste artikkel”Ingen vil ha krig, kanskje bortsett fra Netanyahu”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/