Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Onsdag blir ”Palestina” medlem av ICC

Den internasjonale straffedomstolen i Haag. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Den internasjonale straffedomstolen i Haag. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
De palestinske selvstyremyndighetene tas onsdag opp som fullverdig medlem av Den internasjonale straffedomstolen for krigsforbrytelser. Det er likevel sannsynlig at truslene deres om å trekke Israel for retten ikke blir noe av i denne omgang.

I desember 2014 ble den ikke-opprettede ”staten Palestina” akseptert som observatør i Den internasjonale straffedomstolen for krigsfrobrytelser (ICC). 31. desember underskrev Mahmoud Abbas på en erklæring om at regjeringen hans vil ”akseptere ICCs lovgivning, med den hensikt å identifisere, rettsforfølge og dømme de som har begått krigsforbrytelser på okkupert palestinsk land”. Fra Israels side er det en provokasjon både at det palestinske lederskapet tar ensidige skritt mot statsdannelse ved å søke medlemskap i internasjonale organisasjoner i stedet for å sette seg ved forhandlingsbordet med Israel – og at de truer med å trekke rettsstaten Israel for straffedomstolen som et pressmiddel i konfliktsituasjonen.

I begynnelsen av januar ble de palestinske selvstyremyndighetenes tilslutning til Roma-vedtektene anerkjent av ICC. Det er Roma-vedtektene som danner det juridiske grunnlaget for ICC.

1. april tas de opp som offisielt fullverdig medlem av domstolen.

 

– Ikke sannsynlig med rettssaker i nær framtid

Allerede fra januar har de varslet at det pågår arbeid med å forberede saker mot Israel som de tenker å fremme for ICC. Likevel er det stor sannsynlighet for at det vil drøye før slike saker opprettes.

En årsak til det skal ifølge Jerusalem Post være at det foreligger en hemmelig avtale mellom Israel og PA, som lå bak den israelske beslutningen om å avslutte tilbakeholdelsen av palestinske skattepenger i forrige uke. Dersom Israel skal fortsette å overføre de månedlige skatte- og tollavgiftspengene de rutinemessig innkrever på vegne av PA, skal PA ha akseptert å ikke bidra til å eskalere konfliktnivået ytterligere ved å love å droppe ideen om å bryte sikkerhetssamarbeidet med Israel på Vestbredden, og ved å legge bort planene om saker mot Israel ved krigsforbryterdomstolen.

 

– Ingen av partene ønsker eskalering på Vestbredden

Times of Israels diplomatiske korrespondent Raphael Ahren skriver i en analyse at uansett hva slags avtale som måtte foreligge, har ingen av partene noen interesse av å eskalere konfliktnivået dramatisk på nåværende tidspunkt. PA er selvfølgelig klar over farene for at Israel kan svare på nye provokasjoner ved å gjeninnføre frysingen av skattepengene, og Israel er like klar over at PA vil kunne besvare dette ved å boikotte det viktige sikkerhetssamarbeidet som sørger for ro og orden på Vestbredden. Derfor konkluderer han med at betydningen av morgendagens medlemsopptakelse i ICC blir av rent teknisk art – og neppe får praktiske konsekvenser.

Det er bestemt at skattepengene som har blitt tilbakeholdt siden nyttår skal frigis, men delvis i form av betaling av palestinsk gjeld til Israel. En av årsakene til at pengeoverføringen rent praktisk ikke har funnet sted ennå, er at partene er uenige om størrelsen på strømregningen. PA mener Israel tar for høye priser, og prøver å få senket summen, skriver Times of Israel.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart