Truer med å oppløse selvstyremyndighetene

Palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat truer med å oppløse selvstyremyndighetene innen utgangen av året, samtidig som han avviser Netanyahus utspil om nye forhandlinger. (Foto: US Islamic World Forum / Flickr.com / CC)
Palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat får behandling på israelsk sykehus. (Foto: US Islamic World Forum)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Erekat framsatte trusselen i en tale han holdt i Jerusalem på et arrangement kalt ”Tid for internasjonal legitimitet”. Arrangører var The Palestine-Israel Journal.

Han hevder at bestemmelsen ble tatt av en komité nedsatt av PLOs sentralstyre. De vedtok i mars å gi Israel et ultimatum som ikke kan gjøres om, forteller han ifølge Times of Israel.

– Israel vil måtte gjøre et valg før utgangen av året: Enten vil vi ha fått en kontrakt og et partnerskap som vil lede til en tostatsløsning, eller så vil Israel alene få ansvaret [for territoriet og innbyggerne] fra elven Jordan til Middelhavet, sa han.

 

Netanyahu har vist forhandlingsvilje

I fortiden har også palestinernes president Mahmoud Abbas noen ganger truet med å nedlegge selvstyremyndighetene, vel vitende om at Israel ikke har noe ønske om å annektere hele Vestbredden og dermed gjøre hele den palestinske befolkningen til israelske borgere. Det ville raskt bety slutten på Israel som jødisk stat med et jødisk befolkningsflertall.

Likevel har de palestinske selvstyremyndighetene vært avvisende overfor den israelske statsministerens uttalelser i den senere tid om gjenstarting av fredsprosessen. Netanyahu har sagt ved flere anledninger at han ønsker en snarest mulig gjenopptakelse av fredsforhandlingene. Han har utnevnt innenriksminister Silvan Shalom som ny forhandlingsleder og sagt at han ønsker å begynne med å forhandle fram endelige grenser for de største bosetningsblokkene – tettbefolkede områder som Israel regner det som en selvfølge at de får beholde ved en eventuell fredsavtale, i bytte mot andre landområder med tilsvarende areal.

 

Erekat latterliggjør Netanyahus utspill

– Forventer vi forhandlinger med herr Netanyahus regjering? Nei. Han stanset forhandlingene, det vet dere alle. Hva skal du [retorisk henvendt til Netanyahu] forhandle med palestinerne om? Ukraina? Kan du uttale tallet 1967? Kan du finne fram et kart og legge på bordet? harselerte Erekat i talen sin.

Han avblåste forslaget om å starte forhandlingene med å snakke om bosetningsblokkene [de israelske bosetningene utgjør totalt tre prosent av arealet på Vestbredden]. For de palestinske selvstyremyndighetene er det ikke aktuelt å diskutere andre landegrenser enn 1967-linjene [som var våpenhvilelinjer fra 1949 og ikke landegrenser].

– Da jeg hørte dette [at Netanyahu ville forhandle om bosetningene], måtte jeg se meg i speilet for å sjekke om jeg hadde et neonskilt i pannen der det sto skrevet ”dum”. Han vil ha oss til å legitimere ulovlige bosetninger? Nei! Vi er en stat under okkupasjon innenfor 1967-linjene, med Øst-Jerusalem som hovedstad, påsto han.

 

Abbas vil kjempe mot Israel internasjonalt

Samtidig som Erekat blåser av Netanyahus forhandlingsvilje, gjør Mahmoud Abbas det motsatte av å nærme seg forhandlingsbordet. Israelsk etterretning opplyser til Ha’aretz at Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene i stedet for å søke forhandlinger, er opptatt av å trappe opp kampen mot Israel gjennom å fremme anti-israelske saker i flere titalls internasjonale institusjoner. Den strategiske analysen er basert på uttalelser fra begge parter i tiden etter Knesset-valget i mars. De regner med at kampen vil bli forsøkt kjempet både i FN-systemet og i andre internasjonale fora. På dette stadiet ser de det som mest sannsynlig at PA vil fortsette å hovedsakelig kjempe med ikke-voldelige midler.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag