Bak kulissene i den palestinske regjeringen

Har regjeringen gått av eller ikke?
Norges utenriksminister Børge Brende sammen med Rami Hamdallah, statsminister for de palestinske selvstyremyndighetene. (Foto: Frode Overland Andersen, UD)
Norges tidligere utenriksminister Børge Brende sammen med Rami Hamdallah, statsminister for de palestinske selvstyremyndighetene. Nå har Hamdallah og regjeringen trukket seg. (Foto: Frode Overland Andersen, UD)

Det palestinske nyhetsbyrået Ma’an melder onsdag ettermiddag at regjeringen for den palestinske selvstyremyndigheten “går av”.

– Statsminister Rami Hamdallah leverte sin avskjedssøknad til Abbas og Abbas ga ham beskjed om å danne en ny regjering, sier Nimr Hammad, en rådgiver for Abbas. Men talsmannen Nabil Abu Rudeineh avkrefter at en avskjedssøknad er levert inn.

– Kanskje vil regjeringen forsette som en overgangsregjering, slik Salam Fayyad ledet en “overgangsregjering” i nesten to år, skriver den israelske journalisten Avi Issacharoff i Times of Israel.

 

Signal til Hamas

Issacharoff, som spesialiserer seg på nyheter fra det palestinske samfunnet, tror signalene fra Abbas om oppløsning av samlingsregjeringen er et signal til Hamas. Sammen med Islamsk Jihad fordømmer Hamas oppløsningen av samlingsregjeringen, melder Ma’an.

Den nåværende palestinske samlingsregjeringen ble dannet for et drøyt år siden. Den har vært ute av stand til å operere på Gaza-stripen, fordi Hamas har nektet dem effektiv kontroll.

Hvorfor kommer oppløsning av samlingsregjeringen nå? Bak kulissene pågår det forhandlinger mellom Israel og Hamas om en midlertidig våpenhvile på Gaza-stripen. Dersom en slik våpenhvile blir virkelighet, vil det styrke Gazas økonomi betydelig og øke statusen til Hamas kraftig.

– Tjenestemenn i Ramallah [tilknyttet Fatah og Abbas] frykter at en avtale mellom Israel og Hamas vil skade statusen til Fatah, skriver Issacharoff.

 

Reaksjoner i Egypt

Også i Kairo er man forundret over samtalene mellom Israel og Hamas. Dette kan være grunnen til at grensestasjonen Rafah ble åpnet av egypterne i forrige uke (for første gang på tre måneder) og at tusenvis av tonn med sement ble sluppet inn på Gaza-stripen uten kontroll.

– Egypt kan ha gjort det etter press fra Saudi Arabia, for at ikke Hamas skal falle i armene på Iran. Men Egypt kan også ha hatt ønske om å gi et signal til Israel: Dersom dere snakker med Hamas og med våre andre fiender, vil vi ikke jobbe med full styrke for å hindre smugling av noen slags varer til Gaza, skriver Issacharoff.

Hvor vil dette ende? spør han til slutt.

Ingen diplomatiske initiativ mellom selvstyremyndighetene og Israel er i horisonten. Det er ikke ventet at Abbas vil gjøre noen dramatiske tiltak, i hvert fall ikke før supermaktene har inngått en avtale med Iran i slutten av måneden. Issacharoff skriver at Abbas kan komme til å fortsette sin diplomatiske krig mot Israel i FNs sikkerhetsråd. Dersom Hamas samtidig inngår en midlertidig våpenhvile med Israel, vil Abbas kunne framstille seg selv som den palestinske lederen som inntar den mest fiendtlige holdningen til Israel.

 

  • Se tidligere Knesset-medlem Einat Wilf kommentere forholdet mellom Fatah og Hamas på MIFFs konferanse 14. juni 2015. 

Who brought Israelis and Palestinians together in the 1990s?Hvem er å takke for at PLO kom til forhandlinger med Israel på 1990-tallet?Hør svaret til tidligere Knesset-medlem Einat Wilf. Hun snakker også om forholdet mellom Hamas og Fatah.Vil du at MIFF skal fortsette å kunne hente dyktige israelske foredragsholdere til Norge? Bli medlem!https://www.miff.no/med-israel-for-fred/BliMedlem

Posted by Med Israel for fred (MIFF) on 17. juni 2015Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise