Palestinske ledere vurderer å annullere Oslo-avtalene

PLO kan komme til å annullere Oslo-avtalene og erklære ”Palestina” som en ”stat under okkupasjon”. Planen kan bli gjennomført denne måneden.

Saeb Erekat. (Foto: U.S. Islamic World Forum)
Saeb Erekat. (Foto: U.S. Islamic World Forum)

De palestinske selvstyremyndighetene planlegger å komme med en erklæring om at de ikke lenger ser seg bundet av Oslo-avtalene fra 1993 og 1995, og heller ikke av andre avtaler som har blitt inngått mellom PLO og Israel i kjølvannet av disse. Dette opplyser PA-representant Ahmed Majdalani til det palestinske nyhetsbyrået Ma’an i en artikkel som ble publisert søndag kveld, og som er referert av blant andre Jerusalem Post og Times of Israel.

Ifølge Majdalani vil planen bli lagt fram for PLOs lovgivende organ, Det palestinske nasjonalråd, senere i september. Palestinernes president Mahmoud Abbas planlegger å kunngjøre vedtaket i talen han skal holde for FNs generalforsamling i New York i slutten av måneden. Der vil han erklære at Palestina fra da av må betraktes som en selvstendig stat under israelsk okkupasjon.

 

Vestbredden overlatt til Israel?

Jerusalem Post skriver at dette skrittet kan komme til å innebære at Israel på nytt blir stående med ansvaret for å administrere hele Vestbredden. Det var som kjent den første Oslo-avtalen som lå til grunn for opprettelsen av de palestinske selvstyremyndighetene (PA).

Avtaler som senere er inngått om sikkerhetsmessig og økonomisk samarbeid mellom Israel og PA innbefattes også av det planlagte annulleringsvedtaket.

 

Hevder Erekat står bak forslaget

Times of Israels journalist Avi Issacharoff skriver at det er uvisst hvilke konsekvenser den palestinske planen i praksis vil komme til å innebære hvis den blir gjennomført.

Han mener at den senere tidens rykter om at Mahmoud Abbas var i ferd med å kunngjøre sin avgang, bare var en avledningsmanøver i forkant av lanseringen av denne planen.

Ifølge Issacharoff er det palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat som er arkitekten bak forslaget. Han anses som en potensiell etterfølger etter den 80 år gamle sittende presidenten. Han skal også ha vært hjernen bak strategien om å ensidig søke internasjonal statsanerkjennelse gjennom medlemskap i internasjonale institusjoner i stedet for å gå veien om forhandlinger med Israel.

Erekat og Abbas har også tidligere kommet med uttalelser der de spekulerer i å avbryte Oslo-avtalene. Hittil har det bare blitt med truslene.

Forrige artikkelJødisk tenåring banket bevisstløs
Neste artikkelMIFF klager boikott-forhandler inn for Forbrukerombudet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/