Palestinske ledere vurderer å annullere Oslo-avtalene

PLO kan komme til å annullere Oslo-avtalene og erklære ”Palestina” som en ”stat under okkupasjon”. Planen kan bli gjennomført denne måneden.
Saeb Erekat. (Foto: U.S. Islamic World Forum)
Saeb Erekat. (Foto: U.S. Islamic World Forum)

De palestinske selvstyremyndighetene planlegger å komme med en erklæring om at de ikke lenger ser seg bundet av Oslo-avtalene fra 1993 og 1995, og heller ikke av andre avtaler som har blitt inngått mellom PLO og Israel i kjølvannet av disse. Dette opplyser PA-representant Ahmed Majdalani til det palestinske nyhetsbyrået Ma’an i en artikkel som ble publisert søndag kveld, og som er referert av blant andre Jerusalem Post og Times of Israel.

Ifølge Majdalani vil planen bli lagt fram for PLOs lovgivende organ, Det palestinske nasjonalråd, senere i september. Palestinernes president Mahmoud Abbas planlegger å kunngjøre vedtaket i talen han skal holde for FNs generalforsamling i New York i slutten av måneden. Der vil han erklære at Palestina fra da av må betraktes som en selvstendig stat under israelsk okkupasjon.

 

Vestbredden overlatt til Israel?

Jerusalem Post skriver at dette skrittet kan komme til å innebære at Israel på nytt blir stående med ansvaret for å administrere hele Vestbredden. Det var som kjent den første Oslo-avtalen som lå til grunn for opprettelsen av de palestinske selvstyremyndighetene (PA).

Avtaler som senere er inngått om sikkerhetsmessig og økonomisk samarbeid mellom Israel og PA innbefattes også av det planlagte annulleringsvedtaket.

 

Hevder Erekat står bak forslaget

Times of Israels journalist Avi Issacharoff skriver at det er uvisst hvilke konsekvenser den palestinske planen i praksis vil komme til å innebære hvis den blir gjennomført.

Han mener at den senere tidens rykter om at Mahmoud Abbas var i ferd med å kunngjøre sin avgang, bare var en avledningsmanøver i forkant av lanseringen av denne planen.

Ifølge Issacharoff er det palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat som er arkitekten bak forslaget. Han anses som en potensiell etterfølger etter den 80 år gamle sittende presidenten. Han skal også ha vært hjernen bak strategien om å ensidig søke internasjonal statsanerkjennelse gjennom medlemskap i internasjonale institusjoner i stedet for å gå veien om forhandlinger med Israel.

Erekat og Abbas har også tidligere kommet med uttalelser der de spekulerer i å avbryte Oslo-avtalene. Hittil har det bare blitt med truslene.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise