PLO utsetter Oslo-annulleringen

Møtet der Det palestinske nasjonale råd skulle ha stemt over forslaget om å annullere Oslo-avtalene er utsatt, og ingen ny møtedato er satt. Valget av ny styringskomité i PLO er også utsatt.

Mahmoud Abbas ser ikke ut til å kunne erklære Oslo-avtalene ugyldige fra FNs talerstol i september likevel. Bildet er tatt i FNs generalforsamling for ett år siden. (Illustrasjonsfoto: Amanda Voisard / FN)
Til å ha doktorgrad i historie har Mahmoud Abbas et løst forhold til fakta. (Illustrasjonsfoto: Amanda Voisard / FN)

De palestinske selvstyremyndighetenes lovgivende organ, Det palestinske nasjonalråd, skulle ha samlet seg til møte om en uke. Den offisielle hovedsaken på møtet skulle ha vært valg av ny styringskomité i PLO.

Mandag kom det fram at det også forelå planer om å fremme et forslag som ville ha kunnet grunnleggende endre PAs relasjon til Israel. Forslaget gikk ut på å annullere Oslo-avtalene og alle andre avtaler med Israel som er inngått i kjølvannet av disse. Ideen var at vedtaket skulle legge til rette for at president Mahmoud Abbas senere i måneden skulle be FNs generalforsamling anerkjenne ”Palestina” som ”en stat under okkupasjon”. Dersom nasjonalrådet hadde gjort et slikt vedtak, ville det ha kunnet få dramatiske konsekvenser for økonomi- og sikkerhetssamarbeidet med Israel. Men i Israel ble nyheten tatt imot med ro. Utspillet ble tolket som rutinemessige og urealistiske trusler.

 

Utsetter uten ny møtedato

Tirsdag ble det kjent at PLO utsetter møtet der både valget og Oslo-annulleringen skulle skje. Møtet var satt til 14. og 15. september, men en uke før ble det vedtatt utsatt, ifølge nyhetsbyrået AP.

Rådsmedlemmene Saleh Rafaat og Ahmed Majdalani sier utsettelsen skyldes at de ikke hadde god nok tid på seg til å forberede valget. Det palestinske nasjonalrådet har mer enn 700 medlemmer, inkludert mange som bor utenlands. For å kunne avholde et beslutningsdyktig møte må minst to tredeler av medlemmene møte opp. Denne gangen var det fare for at oppmøtet kunne ha blitt for lite, ifølge dem.

Kritikere av Abbas har tidligere hevdet at presidenten innkalte til valgmøtet på kort varsel for lettere å kunne sette rivaler på sidelinjen og promotere sine lojale partnere. AP skriver at utsettelsen reflekterer den voksende indre uroen i de palestinske selvstyremyndighetene.

Det er den sittende styringskomiteen i PLO som har fattet beslutningen om å utsette møtet. I et brev til lederen for det palestinske parlamentet ber de ham innkalle til nytt møte før utgangen av året, men uten å spesifisere noen ønsket dato.

Forrige artikkelConrad Myrland i Oslo: Hva kan vi gjøre med det falske bildet av Israel?
Neste artikkelTi millioner israelere før 2030
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/