Home Gaza-stripen 6 av 10 vil ha væpnet intifada

6 av 10 vil ha væpnet intifada

9 prosent av palestinerne på Gaza-stripen mener Islamsk Stat representerer sann islam.

En palestinsk kvinne fra den islamistiske Murabitun-gruppen roper slagord og holder opp Koranen under en protest i gamlebyen i Jerusalem 16. september 2015. (Foto: Hadas Parush, Flash90)
En palestinsk kvinne fra den islamistiske Murabitun-gruppen roper slagord og holder opp Koranen under en protest i gamlebyen i Jerusalem 16. september 2015. (Foto: Hadas Parush, Flash90)

21. september publiserte Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) en ny meningsmåling. Et representativt utvalg på 1270 voksne palestinere har deltatt i undersøkelsen, som har en feilmargin på 3 prosent.

Hvilken strategi anbefaler palestinerne når det ikke er diplomatiske forhandlinger med Israel? 83 prosent støtter å søke medlemskap i flere internasjonale organisasjoner, 63 prosent vil ha folkelig ikke-voldelig motstand, 51 prosent vil oppløse selvstyremyndigheten og 57 prosent støtter å gå tilbake til væpnet intifada. Det har vært en markert økning i støtte til væpnet intifada. For tre måneder siden var det 49 prosent som tok til orde for dette.

66 prosent av palestinerne avviser å starte forhandlinger med Israel uten at stans i bygging av bosetninger er forhåndsbetingelse. 32 prosent mener forhandlinger burde starte uten forhåndsbetingelser. 51 prosent sier de er imot tostatsløsning.

9 prosent av palestinerne på Gaza-stripen mener Islamsk Stat (IS) representerer sann islam. På Vestbredden er denne oppfatningen mindre utbredt (4 prosent). Totalt sier 91 prosent at Islamsk Stat er en radikal gruppe som ikke representerer sann islam. 3 prosent sier de ikke vet. 13 prosent sier de er imot krigen som arabiske og vestlige land kjemper mot IS. 83 prosent støtter den.

Den islamistiske bevegelsen Hamas står fortsatt sterkt blant palestinerne. Av de 71 prosent palestinere som sier de ville ha stemt dersom det var valg til parlamentet, sier 35 prosent at de ville stemt på Hamas. Fatah har falt fra 39 prosent til 35 prosent de siste tre månedene.  11 prosent sier de ville ha stemt på et annet parti og 19 prosent sier de ikke har bestemt seg.

52 prosent av innbyggerne på Gaza-stripen ønsker å flytte til et annet land. På Vestbredden er det 24 prosent som sier de ønsker seg å flytte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

79 prosent mener palestinske selvstyremyndigheters institusjoner er korrupte. 23 prosent mener det er pressefrihet på Vestbredden. 31 prosent sier de kan kritisere selvstyremyndighetene uten å frykte.

Andelen palestinere som mener Hamas vant Gaza-krigen i 2014 har gått ned fra 69 til 59 prosent det siste året. Det er stor forskjell mellom Gaza og Vestbredden i synet på hvem som var krigens seierherre. På Gaza-stripen sier bare 42 prosent at Hamas vant, på Vestbredden er det 27 prosentpoeng flere som sier det samme.

Hva ser palestinerne som sitt viktigste mål i forholdet til Israel? 48 prosent mener det første målet bør være å bygge en palestinsk stat på Vestbredden og Gaza-stripen. 30 prosent mener “rett til å vende tilbake” for 1948-flyktningene til deres “byer og landsbyer” er det viktigste. 13 prosent mener målet om å bygge et mer religiøst samfunn i tråd med islamsk lære overskygger alt. 9 prosent mener det viktigste målet bør være å etablere et demokratisk system som respekterer friheten og rettighetene til alle palestinere.

Hva er palestinernes største problem? 28 prosent svarer okkupasjonen og israelsk bosetningsaktivitet. 26 prosent sier fattigdom og arbeidsløshet. 24 prosent sier korrupsjon. 16 prosent sier blokaden av Gaza. 5 prosent sier mangel på nasjonal enhet.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

0

Your Cart