To av tre palestinere støtter knivangrep mot israelere

Seks av ti mener det er tid for en ny intifada.

Palestinske studenter i Gaza demonstrerer til støtte for knivangrepene mot israelere. (Illustrasjonsfoto: Flash90)
Palestinske studenter i Gaza demonstrerer til støtte for knivangrepene mot israelere. (Illustrasjonsfoto: Flash90)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

En ny meningsmåling fra Palestinian Center for Policy and Survey Research i Ramallah forteller at terrorbølgen mot Israel har støtte fra flertallet av innbyggerne på Vestbredden og i Gaza. Flertallet er også imot en tostatsløsning.

Her kan du lese hele undersøkelsen.

 

Støtter terrorbølgen

67 prosent av respondentene sier at de støtter knivangrep mot israelere. Bare 31 prosent sier de er imot slike angrep. Samtidig mener 73 prosent at slike angrep ikke bør utføres av unge skolejenter.

60 prosent sier de støtter en væpnet intifada mot Israel, og 66 prosent sier at de tror en eskalering av voldsbruken ville tjene palestinernes sak positivt. 60 prosent sier de støtter en væpnet intifada mot Israel, og 66 prosent sier at de tror en eskalering av voldsbruken ville tjene palestinernes sak positivt. Slik begrepet intifada har vært brukt, innebærer det et bredt mobilisert folkeopprør, støttet av palestinske myndigheter, med kontinuerlige dødbringende terrorangrep rettet mot israelere.

 

Anerkjennelsen av Israel står svakt

Et flertall på 54 prosent sier at de er imot å inngå en tostatsløsning i konflikten med Israel. Et mindretall på 45 prosent støtter en tostatsløsning.

Men den palestinske tostatsløsningen innebærer ikke nødvendigvis støtte til en jødisk stat som nabo. Hele 61 prosent sier nei til å anerkjenne Israel som jødisk stat ved siden av en palestinsk stat. Bare 39 prosent sier ja til gjensidig anerkjennelse av en jødisk og en palestinsk stat.

70 prosent sier at de er imot en enstatsløsning der arabere og jøder lever sammen med like rettigheter. 29 prosent kunne tenke seg en slik løsning.

Interessen for å opprettholde sikkerhetssamarbeidet med Israel under dagens situasjon er imidlertid relativt stor. 64 prosent sier de er villige til å gi avkall på kravet om palestinsk politi i B- og C-områdene av Vestbredden (området der Israel har den sivile administrasjonen og området der Israel og PA deler på administrasjonsansvaret, som definert i Oslo-avtalen), hvis det må til for å unngå at sikkerhetssamarbeidet med Israel tar slutt.

26 prosent sier de oppfatter det slik at de palestinske selvstyremyndighetenes mål er å utslette staten Israel, eller både å utslette staten Israel og drepe flest mulig jøder.

 

Liten støtte til Abbas
De palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas får stadig lavere oppslutning på de palestinske meningsmålingene. Denne gangen sier hele 65 prosent at de mener Abbas bør gå av. Bare 31 prosent sier at de fortsatt ønsker ham som president.

Dersom det hadde vært valg på Vestbredden i dag, og Hamas hadde deltatt, ville Hamas-leder Ismail Haniyeh ha vunnet med 53 mot 37 prosent oppslutning.

Den aller mest populære presidentkandidaten er den dømte terroristen og morderen Marwan Barghouti, som soner i israelsk fengsel og derfor er uaktuell i praksis. I en tenkt situasjon der palestinerne både på Vestbredden og i Gaza kunne stemme på Haniyeh, Abbas og Barghouti som presidentkandidater, ville Barghouti ha vunnet med 36 prosent. Haniyeh ville ha fått 35 prosent og Abbas 25 prosent.

78 prosent sier de tror at selvstyremyndighetenes institusjoner er korrupte.

 

Løgner blir trodd

De utbredte palestinske løgnene om at Israel både vil overta makten på Tempelhøyden og ødelegge al-Aqsa moskeen, og annektere hele Vestbredden, lever i beste velgående blant den palestinske befolkningen.

51 prosent tror på løgnen om at Israel vil ødelegge al-Aqsa moskeen. Hele 77 prosent tror på at Israel på en eller annen måte vil forandre status quo på Tempelhøyden, noe israelske myndigheter gang på gang tilbakeviser. Bare 11 prosent tror på at Israel er interessert i å bevare status quo.

Til tross for at det er helt uaktuell politikk i Israel, tror 82 prosent av palestinerne at Israel har som langsiktig mål å annektere alt land som de inntok i 1967.

 

En viss støtte til IS

Selv om det store flertallet av palestinerne tar avstand fra Den islamske staten, har terrorgruppen en viss grad av oppslutning i de palestinske områdene, viser meningsmålingen.

88 prosent sier at IS ”ikke representerer sann islam”. Sju prosent sier derimot at IS nettopp representerer det virkelige islam. 20 prosent er imot den vestlige alliansens krig mot IS. Åtte prosent støtter de nylige bombeangrepene i Libanon, 14 prosent støtter terroren i Paris og 16 prosent støtter angrepet som fikk et russisk fly til å styrte i Sinai-ørkenen i oktober.

1.270 palestinere på Vestbredden og i Gaza deltok som respondenter i undersøkelsen. Dataene ble samlet inn fra 10. til 12. desember. Den statistiske feilmarginen er på tre prosent.

Forrige artikkelSatser stort for å sikre buss-stopp
Neste artikkelAbbas sier terrorbølgen er ”berettiget”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -