Palestinske myndigheter om trippeldrapsmann: ”Han er en av våre kjæreste martyrer”

Terroristen som sto bak skyteangrepet i Tel Aviv i nyttårshelgen hylles i kjent stil av palestinske ledere.

Nashat Milhem, den israelske araberen som drepte tre personer i Tel Aviv 1. januar 2016. (Israelsk politi, via Times of Israel)
Nashat Milhem, den israelske araberen som drepte tre personer i Tel Aviv 1. januar 2016. (Israelsk politi, via Times of Israel)

Den 29 år gamle terroristen Nashat Milhem var en israelsk-arabisk terrorist som 1. januar skjøt og drepte to personer, og såret åtte andre, på en bar i Tel Aviv. Under flukten samme natt drepte han i tillegg en israelsk drosjesjåfør. Israelske sikkerhetsstyrker oppsporet Milhem etter en uke i hans hjemby Arara i Nord-Israel. Han ble skutt og drept i konfrontasjonen med styrkene.

I stedet for å fordømme den brutale ugjerningen, reagerer Mahmoud Abbas’ parti Fatah og de palestinske selvstyremyndighetene med å hylle drapsmannen. Palestinian Media Watch har dokumentert flere eksempler på dette.

 

Fatah gratulerer

PA-president Mahmoud Abbas’ eget parti Fatah var raskt ute med å gratulere drapsmannen med martyrstatus etter at det ble kjent at han var drept. På sin offisielle Facebook-side postet Fatah 8. januar et usensurert bilde av den blodige drepte terroristen og skrev:

”Nashat Milhem døde som en martyr etter en væpnet konfrontasjon på gårdsplassen utenfor en moské i Umm el-Fahm denne velsignede fredagen. Gratulerer, og måtte Allah ta imot deg i himmelen.”

 

Helsedepartementet: – Kjær martyr

De palestinske selvstyremyndighetenes helsedepartement fikk massiv kritikk i den palestinske samfunnsdebatten for at de ikke umiddelbart tilføyde Milhems navn på ”listen over offisielle martyrer” i den senere tidens terrorbølge. I en pressemelding forklarer helsedepartementet at dette slett ikke skyldes at de ikke oppfatter Tel Aviv-morderen som en martyr, men at den offisielle listen kun skal inneholde navn på personer som var innbyggere i de palestinske selvstyreområdene (Milhem var israelsk araber). Departementet skriver:

”Utelatelsen av Nashat Melhem fra listen betyr ikke at martyrtittelen er blitt tatt fra ham. Tvert imot er han en av våre kjæreste martyrer, og hans navn er inngravert med hans rene blod som vannet jorden i vårt frie land.”

Pressemeldingen ble gjengitt av det uavhengige palestinske nyhetsbyrået Ma’an 9. januar.

 

PAs sikkerhetsstyrker: – Løgn at vi hjalp Israel å ta ham

De palestinske sikkerhetsstyrkenes offisielle talsmann Adnan Al-Damiri raste mot ryktene om at PA-styrkene skulle ha bistått Israel i jakten på ”martyren”. 8. januar skrev Al-Damiri på sin Facebook-side:

”Etter at Nashat Milhem døde som martyr, fortsetter de som er fiendtlige og har skitne sinn, sammen med okkupasjonen og dens mobiliserte falske medier, å spre at martyr Nashat var på Vestbredden og at palestinske sikkerhetsstyrker bisto i letingen etter ham?!?! Stoler Hamas og deres dumme og lettlurte etterfølgere fortsatt på hebraiske medier, lekkasjer fra hebraiske medier og fiendtlige kilder, for å tilfresstille sitt hat mot Fatah og PA? Dere burde skamme dere over løgnen…”

 

PA-pressen omtaler Tel Aviv-drapene positivt
Den offisielle dagsavisen til de palestinske selvstyremyndighetene, Al Hayat Al Jadida, omtaler trippeldrapet i Tel Aviv med det positive uttrykket ”Tel Aviv-operasjonen”. Drapet på Milhem omtales som en ”henrettelse”. Avisen skrev 9. januar:

”En israelsk kommandostyrke henrettet i går unge Nashat Milhem, som utførte Tel Aviv-operasjonen, under en skuddveksling.”

Dagen etter påsto den samme avisen at Israels statsminister Benjamin Netanyahu ”som respons på henrettelsen av Nashat Milhem” takket sikkerhetsstyrkene sine for å ha ”utført oppdraget som ble forventet av dem”. Dette er selvsagt en forvrengning av Netanyahus uttalelse, som var en takk til sikkerhetsstyrkene for å ha stått på gjennom en ukes intens leting etter en terrorist, og ikke på noen måte et uttrykk for at noen hadde hatt i oppdrag å ”henrette” terroristen.

 

Blandede reaksjoner blant israelske arabere

Blant israelske arabere er holdningene til Milhem delt, ifølge Israel Hayom. Avisen har snakket med slektninger av Milhem som er lettet over at drapsmannen ble tatt, og sier at ”nå kan alle puste fritt”. De er sjokkert over at han klarte å skjule seg i hjemtraktene og over at noen må ha hjulpet ham med å holde seg i dekning.

Samtidig tok flere hundre lokale demonstranter til gatene i Arara etter at Milhem var drept. De hyllet ham som ”helt” og ”martyr”.

– Mange av oss sympatiserer med handlingene hans, sier en av demonstrantene.

I Øst-Jerusalem ble det satt opp et sørgetelt for å markere at Milhem var blitt drept.

Forrige artikkelGravid kvinne skadet i knivangrep
Neste artikkelJahn Otto Johansen i MIFF Oslo: Folkemord – fra armenernes tragedie via Holocaust til IS
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/